Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Över 10 år som vi har varit verksamma, har vi aktivt hjälpt att planera och utföra mer än 10 000 kök. Den viktigaste saken som vi har förstått är egentligen mycket enkel: Ta det lugnt, oavsett kökets storlek, budget eller avsedd användning.

Köket är en plats där vi tillbringar en stor del av sin tid hemma och det är oerhört viktigt att ha en funktionell och väl genomtänkt design för att skapa ett kök och en bänkskiva som passar dig och din familj bäst.

Vi vill berätta om 3 mest viktiga aspekter som måste genomtänkas noggrant före du påbörjar din nya köksprojekt.

1. Vilken funktion ska ditt kök uppfylla?

Förmodligen är den ALLRA viktigaste aspekten att tänka på när du planerar ditt nya kök (eller vilket som helst utrymme i och för sig) är att fastställa vilken funktion det ska uppfylla. Ett kök har blivit något mycket mer en bara en plats där man lagar mat. Det har blivit våra hems huvudplats, dvs ett rum där vi tillbringar majoriteten av sin tid.

Tänk bara på allt du gör i ditt kök och på din bänkskiva förutom matlagning. Det är en plats där man ofta jobbar, tittar på TV, läser mejl, pratar med sina barn efter skolan, hjälper dem med läxorna eller där man umgås med vänner.

Dock är det inte alla som gör allt detta i köket och därför är det viktigt att begränsa det till dessa funktioner som du och din familj kommer behöva.

Här är några saker du bör tänka på när du planerar ditt köks huvudfunktioner:

  • Hur tänker du använda köket på en vardaglig basis? Innebär vardagen att du tillbringar tiden i ett aktivt kök som är ett samlingspunkt för familjen? Eller föredrar du att använda köket endast när du lagar mat? Detta fastställer hur mycket tid du kommer tillbringa i köket.
  • Förutom matlagning, vilka andra vardagliga aktiviteter tycker du om att göra i köket? I fall du har en stor familj, hänger de ute i köket och gör läxorna, jobbar och umgås med dig? Tycker du om att titta på Netflix-serier när du är vid köksön? Detta kommer fastsälla hur många olika funktioner ditt kök bör uppfylla.
  • Hur många sittplatser behöver du? De flesta moderna hem har stora vardagsrum i anslutning till ett öppet kök där man har ett separat matbord. Om du är en person som tycker om att laga mat, bjuda in vänner eller tycker om att umgås med barnen när man har en fika, kan det vara klokt att ordna extra sittplatser runt köksön.

2. Få det mesta utav ditt kök med hjälp av arbetstriangeln

En sak att tänka på när du planerar planlösningen i ditt kök är den så kallade ”arbetstriangeln”

Arbetstriangeln är avståndet mellan din spis, kylskåp och diskho. En välbalanserad triangel kommer att öka din prestanda i köket och gör det lättare för dig att förflytta sig mellan dessa tre mest använda punkter. En dålig genomtänkt arbetstriangel kommer leda till att man springer runt hela köket när man lagar mat. Tänk hur man springer från den ena sidan av rummet till den andra för att tömma en kastrull med kokande nudlar. Inte särskilt användarvänligt måste man säga. Här kommer en exempel på hur min arbetstriangel i mitt kök ser ut.

En sak att tänka på är avståndet mellan varje punkt i din triangel. Det finns ingen tumregel, men vi rekommenderar att ha varje kant av triangeln på ett avstånd på cirka 1 till 1,5 meter. Din köksprojekterare kan hjälpa dig med att få ut det mesta av ditt köks planlösning medan vi kan hjälpa dig med att välja den bästa bänkskivan som passar dina behov.

 

3. Välj de bästa material som din budget räcker till 

Material och ytbehandlingar som du väljer för ditt kök kommer i slutändan ha den största påverkan på hur rummet känns, men vad som är ännu viktigare, hur länge allt håller. Om du tänker att investera i en köksrenovering, eller om du bygger köket från noll, är det viktigt att köket inte bara ser bra ut, utan att den även står emot tidens prövningar.

Försök att använda så bra material som din budget kan tillåta. Kontrollera köksskåpens konstruktion och kvalitén av material som din tillverkare av köksskåp använder och se till att ställa många frågor! Vertikala ytor, närmare sagt bänkskivor, slits mest av alla. Jag rekommenderar alltid att satsa stort på sten eller kvartsskivor eftersom de är mest beständiga. I fall du är förvirrad angående alla olika stenslag och hårda ytor, här kommer en kort sammanfattning:

  • Kvarts En kombination av mineraler, färger och harts – kvarts är den mest beständiga ytan som finns. Den har skönheten av en natursten, dock är den icke-porös vilket innebär att den är mycket beständig mot repor och fläckar och är tämligen värmebeständig. I mitt kök använde jag kvartsskivor av Caesarstone – Montblanc (för köksön) och Rugged Concrete (för kanterna).
  • Granit. Varje granitskiva skiljer sig från en annan med sina färger och ådringar, så det är ett bra val om du vill ha något unikt i ditt kök. Granit är värmebeständig och extremt hållfast, dock behöver den beläggas årligen för att förebygga fläckar.
  • Marmor och kalksten. Dessa naturstenar är oerhört vackra med fina ådringar, men samtidigt är de något mjukare än granit och definitivt mer mottagliga mot fläckar – vin- och kaffeälskare bör se för sig! Det finns många kvartsstenar numera som härmar de naturliga marmor och täljsten, dock med en mycket högre beständighet.

  

Vi hjälper dig att slutföra ditt köksprojekt!

Eftersom bänkskivan är den sista pusselbiten i ett kök, vill vi försäkra dig att vi hjälper dig att välja en sten som verkligen framhäver ditt kök och motsvarar perfekt dina behov.

Produktkatalog