Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

5 IDEER OM HUR MAN SKAPAR SKANDINAVISK DESIGN I SITT HEM

I många avseenden har skandinavisk design påverkat hur hem runt om världen inreds, men för oss som bor i Sverige är det något mer än bara design. För oss är våra hem mycket mer än bara en övernattningsplats.

De långa och mörka vintrarna innebär att ens hem har en huvudroll i ens livsstil. När dagarna blir korta och det blir allt mindre dagsljus är det ännu viktigare att göra sitt hem och kök till en plats där man trivs.

Köket blir den viktigaste platsen i vardagslivet, du kan mycket lätt göra ditt kök mer praktiskt och trevligt genom att ta bort onödiga saker och därigenom få ett mer funktionellt och inbjudande utrymme.

Funktionalitet och mysighet är två nyckelord för skandinavisk design.

Om du vill att ditt kök ska kännas elegant, luftigt och mysigt har vi 5 idéer om hur man kan uppnå detta.

  1. Fokusera på ljusa färger

Enkla, ljusa färger är ett bra sätt att uppnå skandinavisk design i köket. Genom rätt val av färg får du mer luftighet och elegans i ditt hems mittpunkt samtidigt som ditt kök kommer kännas rymligare.

Du kan förstärka den naturliga belysningen genom att ha vita skåp och genom att använda nyanser av vitt eller neutrala färgerpå golvet och väggarna.

Ett typiskt skandinaviskt kök har vitt som  huvudfärg och en färg som kontrasterar det vita, vanligtvis svart. Men du kan även med försiktighet använda en stark färg för att göra ett djärvt designuttalande.

De vanligaste stenar som används för ljusa bänkskivor är olika kvarts och marmorsorter medan mörka eller även svarta stenar brukar vara av granit som till exempel Nero Assoluto.

  1. Håll det enkelt

En stor del av den skandinaviska designens koncept av enkelhet kan kort beskrivas med ”less-is-more”.

Föredra minimalistiska köksmöbler som barstolar och bord med moderna raka linjer. ”Less-is-more” inställningen kan ge även de minsta köken en öppen och luftig känsla. Det gör det även enklare att röra på sig och arbeta i köket.

Du kan ge ditt minimalistiska kök mer färg genom att skaffa dig krukväxter. Det ger också köket en naturnärmare känsla. Växter hemma är inte bara en trevlig dekoration – det har vetenskapligt bevisats att de kan förbättra ens hälsa och humör.

  1. Praktiska och tidlösa bänkskivor

Praktikalitet är lika viktigt som utseendet i ett skandinaviskt kök så det är viktigt att du skaffar dig en bänkskiva som är både beständig och fin.

Granit och marmor är naturliga stenar vilket innebär att det inte finns två exakt likadana bänkskivor och de kommer dessutom till ett skäligt pris och är mycket beständiga.

Kvarts är ytterligare ett steg framåt, på grund av dess konstgjorda ursprung kommer vissa mönster se ut likadana eller i alla fall mycket lika. Kvarts har en även större beständighet och är utan tvekan det bästa materialet om ditt kök används mycket intensivt på en vardaglig basis. Den teknologiska utvecklingen har gjort kvarts ännu mer tillgänglig prismässigt jämfört med granit och marmor.

  1. Tänk på belysningen

Vissa hemägare skapar en naturnära känsla i deras skandinaviska kök. Andra föredrar en mer modern inredning. Vilken taktik du än väljer för ditt skandinaviska kök, bör du noggrant tänka igenom din belysning.

Ditt val av belysningen kan antingen slutföra eller förstöra utseendet på ditt skandinaviska kök. Rätt belysningssystem ger ett elegant och praktiskt finlir till ditt kök. Att belysa ett rum vars huvudsakliga funktion är matlagning kräver en noggrann balans mellan omgivnings- och arbetsbelysning, särskilt vid belysning av bänkskivor.

Arbetsbelysning – som belysning under skåp – ger mer intensivt ljus som är fokuserat på ett litet område, så att du kan se vad du gör när du lagar mat i ditt kök. Omgivningsbelysning som takbelysning och inbyggda lampor ger köket en avkopplande mjuk belysning.

Oavsett hur vackra och praktiska dina köksskåp och bänkskivor är, blir slutresultatet inte lika tillfredsställande om belysningen inte stöder dess egenskaper.

  1. Träets naturliga skönhet

Naturligt trä spelar en viktig roll om du vill ge ditt kök ett skandinaviskt utseende och känsla. Det tillför ditt kök en naturlig skönhet samtidigt som det skapar värme och balans.  Genom åren har vi sett många av våra kunder ivrigt använda ljust och mörkt trä.

Även om vi av praktiska skäl rekommenderar att använda bänkskivor av sten kan trä användas som material för skåp eller ännu mer påtagligt som golvmaterial.

Ett golv av trä kommer se fantastiskt ut i ett skandinaviskt kök om golvet underhålls korrekt. Om du inte vill använda trä till en så stor omfattning kan du ha olika tillbehör och möbler av trä.

Skandinavisk design är omtyckt runt om i världen på grund av många orsaker

Raka, moderna linjer och en funktionell design tillsammans med en luftig känsla och bra belysning är enligt vår mening det bästa sättet att beskriva varför vi älskar skandinavisk design.

Vi hoppas att detta blogginlägg har gett dig nya idéer att tänka på nästa gång du börjar renovera.

Under våra verksamhetsår i Sverige har vi sett många olika stilar, prioriteter i funktionalitet och andra saker och därför är vi säkra på att vi kan hjälpa dig att hitta en passande sten för ditt kök och dess bänkskivor.

Produktkatalog