Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER DIN NÄSTA KÖKSÖ

Sedan köksöar blev populära i Norden har köket blivit en samlingsplats för alla.  Det är i köket som vi försöker hitta en balans mellan utrymmet där man kan röra på sig och ta tilltugg och utrymmet där man lagar mat för sig själv, vänner och familj.

Detta innebär att köksöar har praktiskt taget blivit ett “måste” i ett modernt kök.  Det är svårt att föreställa sig ett nytt hem eller renoverat kök utan en köksö. I och med att köksöar har blivit en medelpunkt är det nu ännu viktigare att välja rätt bänkskiva för sin köksö.

I det här inlägget ville vi ge dig 5 smarta idéer och tips om vad man bör tänka på när man designar sin nästa köksö och vilka material man bör välja.

1. Vad är köksöns huvudfunktion?

Innan du börjar tänka på vilka förvaringssytem du vill använda och vilka sorters köksluckor och material på bänkskivan du vill ha, bör du ta hänsyn till köksöns framtida huvudfunktion.

De flesta köksöar har en sida som är avsedd för matlagning och en annan sida där man äter, men vad lägger du mera vikt vid?  Matlagning, städning, för att äta eller rentav för dekorativa ändamål?  Eller kommer du kanske använda den för allt från att göra läxor till hemprojekt?

Dina huvudprioriteter för köksön kommer fastställa vilken form, stil och storlek du bör välja.

En köksö ger charm till varje kök och även om den bör vara elegant, är framför allt praktikaliteten viktigast!

 

2. Hur mycket utrymme har du för en köksö?

Efter du har bestämt vad din ö ska huvudsakligen användas för, måste du tänka på köksöns storlek.  Ön bör vara tillräckligt stor för att rymma alla dina aktiviteter men inte alls för stor så att den inte blir för dominant och äter upp utrymmet.

Men en för liten köksö kan också se olämplig ut.  Förutom att se olämplig ut, kommer en liten köksö vara rätt så opraktisk. Vi rekommenderar att en köksö bör vara minst 1,2 meter lång och 90 cm bred.

Storleksförhållanden är viktiga inom design och kök är inga undantag.  Dessutom finns öar tillgängliga i olika former. L-formade och U-formade köksöar ger en stor arbetsyta och passar bäst i stora kök.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är hur mycket utrymme det finns runtom köksön.

När det gäller gångutrymmet mellan ön och köket, rekommenderar vi att lämna åtminstone 1 meter av utrymme runt köksön eller även upp till 1,5 meter om du planerar både laga mat och placera stolar runt ön.

Om du tänkte ha stolar runt ön bör du tänka på bänkskivans höjd för att välja vilka slags stolar och barpallar du kan använda och hur många stolar du behöver.

3. Vilka tillbehör behöver du i din köksö?

Om du har bestämt att du vill integrera tillbehör i din köksö, bör du ta hänsyn både till funktionalitet och planläggning. Om den huvudsakliga diskhon är på köksön, kommer du med stor sannolikhet behöva en diskmaskin och då bör du bestämma om diskmaskinen kommer vara till vänster eller till höger om din diskho.

Om det kommer vara det huvudsakliga stället för matlagning kommer du behöva tänka igenom sopsorteringen.

Hur stort är ditt kök? Om du har ett stort kök och din kylskåp inte är i närheten av ön kan det vara bra att överväga ett litetundermonterat kylskåp. Om du monterar en spis, tänk på att det ska finnas plats för en köksfläkt.  Upprätta en förteckning över vad du vill ha i din köksö i prioritetsordning.

Belysning och el

Det är viktigt att inte glömma om ytterligare två mycket viktiga aspekt: belysning och el.

En dålig belysning kan göra det svårt att laga mat eller göra läxorna. I kök rekommenderar vi att installera belysning med dimmer.

Planera eluttagen noga enligt dina behov för att undvika framtida besvär, speciellt om du planerar att använda köksön för matlagning.  Det betyder att din köksö bör ha eluttag för dina mixerstavar, matberedare och allt annat som du kan komma att behöva vid matlagning.

Beroende på kökets storlek, dina prioriteter och din budget, kan det hända att du inte har möjlighet att inkludera allt du vill i din köksö men försök att inkludera åtminstone fem av dina huvudbehov.

4. Hur väljer man bäst material för sin bänkskiva enligt sina behov?

Om köksön är centralfiguren i rummet, är bänkskivan på köksön definitivt grädden på moset.

Det är viktigt att ha en klar uppfattning om vad köket kommer användas för innan man börjar välja materialet för bänkskivan.

Bänkskivor av naturliga material som granit och marmor har sina för- och nackdelar.

Marmor har ett mycket vackert utseende men är mycket underhållskrävande. Förmodligen är det inte det bästa materialet för en barnfamilj som använder köket för många olika ändamål – från matlagning till att göra läxor.  Marmor kan vara ett bra val för par utan barn som är mycket upptagna och tillbringar inte mycket tid i köket.

Granit som är ett väldigt beständigt material är ett bättre val för barnfamiljer som lagar mycket mat och äter vid köksön. Eftersom det är en naturlig sten är den mottaglig mot vätskor och därför rekommenderas det att regelbundet underhålla graniten för att behålla den fin.  Trots allt, är granit ett väldigt beständigt stenslag med en bra förhållande mellan pris och kvalitet vilket gör det till ett väldigt konkurrenskraftigt val.

Ett annat bra alternativ för köksön är kvarts.  Kvarts är en sten med ett härligt naturligt utseende som genom behandling får förbättrade egenskaper som gör den beständigare i varje avseende.  Kvarts är mer beständig mot mekaniska skador än naturstenar men vad som är ännu mer anmärkningsvärt är faktumet att det är ett oporöst material, vilket innebär att kvarts har en mycket större resistens mot fläckar än granit eller marmor. Den tål juice, olja, vin, tomat, kaffe och andra vätskor som används regelbundet i kök. Man kan nästan alltid vara säker på att man kommer kunna torka bort alla sorters fläckar från kvarts. Det är en stor fördel av kvarts jämfört med andra stenar.

5. Har du redan valt material men har svårt att välja slutprodukten?

Vi har mer än 100 stenar i vårt sortiment – från naturstenar som granit och marmor till konststenar som kvarts, som finns tillgängliga av 4 olika välrenommerade tillverkare, såväl som keramik.

När det gäller naturstenar som marmor och granit är de mest populära:

Carrara C - lyxig marmor från Italien 

Carrara-marmorn är en vit eller blå-grå marmorsort som bryts i staden Carrara, i den nordligaste punkten av Toscana. Den har använts sen Antika Rom där den kallades ”Luni marble”. Förutom faktumet att många kända monument och byggnader är gjorda av Carrara-marmorn, är den också tveklöst kundernas favorit i Sverige sedan början av 2000-talet när trenden gick av stapeln.

Nero Assoluto - svart granit stenskivor

Nero Assoluto är en nästan kolsvart granitsort som bryts huvudsakligen i Zimbabwe och tack vare sitt tidlösa utseende är både traditionell och minimalistisk men samtidigt oerhört aktuell. Bänkskivor av Nero Assoluto har en jämn färg och textur som gör att de passar utmärkt till moderna lösningar som präglas av raka linjer och minimalism. Dessutom kan Nero Assoluto passas till vita, röda, krämvita eller gröna nyanser som tillsammans skapar en vacker kontrast. Likaväl passar den kolsvarta graniten ihop med köksmaskiner och tillbehör av rostfritt stål.

Det är absolut den mest populära stenen i Andrews Granites sortiment genom åren.

Star Galaxy ur Andrews Granites sortiment är en oerhört populär granitsort i Sverige som har guldiga inslag.

Star Galaxys kolsvarta grundfärg präglas av inslag av guldiga och kopparfärgade kristaller.  Inslagens samspel ser ut just som om vintergatans stjärnor vore i ditt hem. Star Galaxy bryts på ett särskilt brott i Indien, i Andhra Pradesh området och börjar bli allt mer sällsynt, vilket betyder att det inte är långt kvar till den tiden då Star Galaxy blir väldigt begränsad.

Den är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad.

I vårt sortiment är de mest populära tillverkarna av kvarts – Caesarstone och Technistone.

Från Caesarstones urval av kvarts kan vi rekommendera London Grey-kvartsen.

London Grey av Caesarstone ur vårt sortiment är en ljusgrå, nästan vit kvartssort som har mjuka mörka linjer.

Caesarstones kvartsstenar finns i Andrews Granites produktsortiment på grund av deras starka prissättning, det breda urvalet och kvartsens goda egenskaper. Kvarts har en god beständighet mot repor, fläckar och vatten.  Ljus kvarts passar ihop med ljusa köksmöbler och skapar även en balans med olika mörkare nyanser.  Dessutom är kvarts ett underbart alternativ till olika marmorslag i badrummet.

Från Technistones urval av kvarts kan vi rekommendera Noble Carrara-kvartsen.

Noble Carrara är utan tvekan den mest populära kvartssorten av Technistone. Den har inspirerats av den lyxiga italienska Carrara marmorn men är dessutom oerhört beständig tack vare kvartsens egenskaper.

Technistones kvartsstenar är en balansgång mellan hög kvalitet och ett skäligt pris. Precis som andra kvartsstenar i vårt sortiment har Technistones stenar väldig hög kvalitet: mycket hög temperaturtålighet och oerhört beständiga mot fukt och fläckar.

Med rätta beslut kan en köksö bli en riktig samlingspunkt i ditt hem.

 

Vi hoppas att detta inlägg hjälpte dig att bättre förstå vad man bör tänka på när man planerar en ny köksö, såväl som hur man väljer det mest passande materialet för sitt nya drömkök.

Under nästan 15 år som vi har varit verksamma i Sverige har vi sett nästan allt och vi är därför säkra på att vi kan besvara alla dina frågor. Behöver du hjälp vid val av rätt sten eller har du frågor om det här inlägget?  Kontakta oss gärna! 

Om du är redo att göra en prisförfrågan för din nya bänkskiva, är du välkommen att klicka länken nedan och få ett priserbjudande på bara två minuter!

Produktkatalog