Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

7 INSPIRERANDE IDÉER OM HUR MAN KAN SNYGGT OCH EFFEKTIVT DESIGNA ETT LITET KÖK

När man köper ett hem, speciellt sitt första hem, händer det ofta att man inte ser kritiskt på småsaker som till exempel köksskåpens placering och storlek.  Sedan, när man använder dem, märker man plötsligt att det är för lite utrymme eller så har man fått tillskott i familjen och de nuvarande rummet har blivit för litet.

Vilken situation du än befinner dig i, innan du ger slutligt upp, ta en titt på våra sju tips – vi hoppas att någon av dem hjälper dig att få ut mer ur ditt lilla kök.

  1. Tänk noggrant igenom dina köksskåp och lådor

Om du tänker renovera eller omplanera ditt kök rekommenderar vi att rådgöra med en professionell designer som kan komma med lösningar som passar ditt hem och dina behov.

En av de intressanta lösningarna är köksskåp som tar hänsyn till ditt hems egenskaper som därigenom tillåter dig att få ut allt av det lediga utrymmet.  Specialtillverkade köksskåp hjälper till att fylla utrymmet som annars skulle vara oanvänt samt ser till att varje del i köket används.

För djupare köksskåp rekommenderar vi att använda utdragbara lådor som gör det enklare att ställa saker djupare i skåpet.  Dessutom rekommenderar vi att tänka igenom hur du placerar dina saker i lådorna så blir det lättare att hitta dem och utrymmet används smartare.

  1. Utnyttja höjden

Var inte rädd för att använda det vertikala utrymmet om det blir ont om plats.  Förutom extrautrymmet som du får, skapar det en visuell känsla av ett större kök.

Exempelvis kan du placera de övre skåpen precis under taket eller montera passande skåp. Du kan förena den övre och den nedre köksdelen genom att använda samma material för kökets bakkant som användes för din bänkskiva av sten.

Om du rådgör med en specialist inom branschen kan du vara säker på att förutom en fin design får du ett funktionellt kök.

  1. En multifunktionell köksö i ditt kök.

Om ditt kök är litet och vid första anblick verkar det som att det inte finns tillräckligt med utrymme för en zon där man äter, kan man förena måltidszonen och tillagningszonen genom att använda en köksö.

En kökso besparar utrymmet på väggen och i skåpen eftersom man kan lägga saker i skåp som finns under köksön och dessutom kan man använda köksön för andra vardagliga ändamål.  Det är en särskilt viktig aspekt nu i dessa tider då hemmakontor där man jobbar och pluggar har blivit en del av vardagen.

  1. Använd öppna hyllor 

Beroende på ditt hems planlösning kan du ha för lite golvutrymme eller utrymme för skåp och då är det en bra idé att ha öppna hyllor på väggarna.  Öppna hyllor passar utmärkt för att exponera fina köksredskap och kokböcker.  Exempelvis pasta eller bönor kan vara en del av din inredning om du placerar dom i genomskinliga glasburkar.  Genom att ta ur dessa saker ur skåp får du mer utrymme i skåp för saker som du inte vill ska synas.

Dessutom genom att använda sådana hyllor får du något mer än bara praktikalitet – de fyller ut alla väggar som annars skulle stå tomma samt ger ditt kök en individualitet och hjälper att skapa en trevlig stämning.

  1. Använd senaste teknologiska lösningar

Moderna teknologier kan spela en stor roll i ditt köks funktionalitet.

Nya köksmaskiner och nutidens smart-utrustning utvecklas ständigt och blir med tiden allt lättare att integrera i kök och därigenom blir det allt bekvämare att använda köket.  Tillverkare av köksmaskiner och tillbehör har utvidgat sina sortiment av kylskåp, diskmaskiner, mikrovågsugnar och mycket annat som är anpassat speciellt för små kök.

Du kan göra ditt kök ännu mer högteknologiskt med hjälp av röstassistenter som till exempel Google Home som gör det möjligt att styra över massa saker bara genom att använda sin röst: släcka eller tända lamporna, slå på vattenkokaren eller reglera ugnens timer.  Sådana småsaker underlättar ditt liv och på så sätt behöver du inte röra på dig så mycket i köket.

  1. Ljusa färger

När du väljer i vilken färg du vill ha dina köksskåp, hyllor och bänkskiva så är en av våra viktigaste tips för ett litet kök: föredra ljusa färger!

Mörka färger på dina skåp eller bänkskiva äter upp det lilla utrymmet som finns kvar i ett litet kök.  Ljusa färger däremot skapar en mer öppen känsla och gör köket trivsammare.  Ha till exempel dina skåp i trä och bänkskivan av en ljus stensort så får du ett kök med en trivsam hemma-känsla där de ljusa nyanserna reflekterar den belysningen som finns i ditt kök.

Du hittar ljusa bänkskivor i vårt sortiment i alla fyra tillgängliga material: granit, kvarts, marmor och keramik.

  1. Så mycket belysning som möjligt

Vi nämnde den aspekten kort i förra stycket. Det är lika viktigt att planera igenom belysningen som välja färg för bänkskivan och skåp.

Belysning, speciellt naturlig, är en av de bästa sätten att göra ett litet utrymme trivsamt.

Om ditt nuvarande kök inte har tillräckligt med naturlig belysning är det bra att använda lampor.

Här har du tre möjligheter:

  1. Belysning som placeras under taket tar inte upp mycket plats och ger mycket ljus.
  2. LED lampor som är placerade under köksskåp är till stor hjälp då man vill tillaga mat eller göra något annat på bänkskivan.
  3. Hänglampor som till exempel ljuskronor tillför ett extra designföremål och väljer man rätt kan man göra köket till en väldigt trivsam plats.

För att sammanfatta är det en sak man bör ha i åtanke: belysning är viktig såväl för funktionaliteten som för designen och därför är det något man bör tänka igenom mycket noggrant.

Sammanfattning 

Vi hoppas att blogginlägget var hjälpsamt och att du fick ett par idéer om hur du kan göra ditt kök lite mer praktiskt och trivsamt.

Vi har varit verksamma i nästan 15 år i Sverige och vi är säkra på att vi kan hjälpa våra kunder, så tveka inte att kontakta oss vid frågor.

Ta en titt på vårt sortiment av stenar och beräkna priset för dina drömmars bänkskiva genom följande länk:

Produktkatalog