Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Marmor är älskad för att vara ett tidlöst och klassiskt material som ger en lyxig känsla till varje rum och som har varit oerhört populär som material för bänkskivor i kök och badrum runt om i Sverige sedan slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Marmor är inte bara vacker utan den har en stor historia bakom sig och massor med roliga fakta du inte visste om.  Vissa av dessa kan hjälpa dig att fatta ett beslut, medan några är bra att veta.

Här kommer det 8 intressanta fakta om marmor som hjälper dig att förstå den historiska bakgrunden och huruvida materialet passar för din nästa bänkskiva:

carrara marmor på kök

 

1. Marmor bryts i bergskedjor runtom i världen

Marmor är en metamorf bergart som finns mest i bergskedjor i Italien, Nordamerika, Sydamerika och Asien.

Marmor bildas under milliontals år genom att utsättas för extrem hetta och högt tryck. Kalksten förändrar sin fysiska och kemiska form till något mycket hårdare och tätare genom en process som kallas omkristallisation.

 

2. Ingen marmorplatta är exakt lik en annan

Det är väldigt få saker i våra liv som är helt unika, så precis som snöflingor eller fingeravtryck är inga två marmorplattor exakt lika varandra.  Ådringarna som finns på ytan utformas av mineralavlagringar, vilket innebär att var och en är unik.

Carrara marmor köksö

 

3. Den mest populära marmorn? Carrara-marmorn

Den mest populära marmorn, inte bara i Sverige utan i hela världen är Carrara marmorn.  Det är den vanligaste sorten av italiensk marmor som är uppkallat efter området där den bryts.  Den har en ljusgrå eller vit grundfärg med ljusgråa ådringar som vanligtvis är mycket lena och enhetliga.

Andra sorter av marmor som ofta används för bänkskivor är bland annat Nero Marquina och Dark Emperador från Spanien så väl som Verde Guatemala från Brasilien.

 

4. Marmor har använts för att skapa några av historiens mest framstående konstverk

David av Michelangelo, Venus från Milo i Louvren, Paris och Lincoln-memorialen i Washington, USA – det är bara några få av de kända konstverken i historien som är gjorda av marmor.  Materialet har valts för dess renhet och lyx sedan antiken. Konstnärer och skulptörer har i många årtusenden uppskattat marmor för dess svagt genomskinliga yta, djuphet och realism av statyer av mänskliga figurer.

David av Michelangelo, marmor

 

5. Ingjutningar i marmor gör stenen egenartad

Marmor finns tillgänglig i mer än endast nyanser av grått och vitt: plattor finns tillgängliga i vit, svart, grå, gul, grön, rosa och guldfärgade.  Ironiskt nog är de rika färgerna och ådringarna en följd av ingjutningar som är med i omkristalliseringsprocessen – sand, silt och lera: dessa orenheter formar de fina bänkskivorna av marmor som vi uppskattar så mycket.

6. Marmor finns i olika saker runtomkring dig

Marmor är en källa av kalciumkarbonat som har sedan länge använts i pulverform i vissa färger och även tandkrämer där den är ett milt slipmedel. Därför kan man hitta marmor i föremål där man inte förväntar sig att hitta den.

7. Marmor finns i tre olika ytbehandlingar

De vanligaste ytbehandlingar i olika marmorsorter är polering, slipning och borstad.

  • Slipningen skapas genom att sandslipa marmorn så att man får en silkeslen, nästan mjuk känsla av att röra på ytan. En slipad yta har inte lika många repor och brister på ytan som en polerad yta, men den får även stenens färg att blekna något.  Ta hänsyn till detta: slipning av marmor öppnar dess porer och därigenom kan marmorn bli mer mottaglig mot fläckar.
  • En polerad yta skapas genom att slipa och putsa ytan vid tillverkningen av din bänkskiva, vilket ger en mycket platt och glänsande yta som är bäst för att framhäva smådetaljerna i marmorns färg och ådringar. Medan polerad marmor är minst porös av alla ytbehandlingar, är den mest utsatt för etsning av syror och tvättmedel.
  • En borstad yta skapas genom att göra en slipad yta till en läder-lik yta. Den har en mjuk yta som inte är reflekterande till skillnad från en polerad yta. Den ytbehandlingen används mest för mörka marmorsorter. En borstad yta hjälper till att dölja fingeravtryck och andra brister.

8. Marmorn hemma återspeglar verkligen din livsstil.

Det är givet att marmor är känslig mot små repor och skrapor såväl som fläckar, men det är en del av dess charm.  Trots allt, är utseendet av marmor, som vi så mycket uppskattar, en följd av brister som den har utvecklat under en lång tid.

Det är även känt att marmor tar upp oljor som finns i vår hud, vilket med tiden leder till färgförändringar på ställen där folk sitter och lagar mat i ditt kök.

Vår rekommendation är: börja uppskatta dessa fläckar, etsningar och det allmänna slitaget. Tänk på det inte som fel eller defekter utan som goda minnen av saker och folk som har varit i ditt hem.

Marmor är mycket mångsidig och har en stark karaktär

Vi hoppas att du har fått nya idéer såväl som intressanta tankar som du tar hänsyn till när du väljer materialet för din nästa bänkskiva.

Om marmor verkar vara det bästa valet för dig, är du välkommen att ta en titt på vårt sortiment av marmor genom att klicka på länken nedan och kontakta oss vid alla frågor!

Produktkatalog