Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Granit och kvarts är en av de mest populära stenarna för bänkskivor.  Båda finns tillgängliga i många olika nyanser och båda har sina egna fantastiska egenskaper. Med detta blogginlägg vill vi ge dig en överblick över aspekter man bör ha i åtanke vid val av bänkskiva samt vilket material passar dig bäst.

Varför ska man föredra granit?

Granit är ett 100% naturligt material som är väldigt beständigt.  Granit är bokstavligen stenhård och är det andra hårdaste materialet i naturen efter diamant. Desto mörkare en granitbänkskiva är, desto beständigare den är, ty ljusare och färgade granitsorter är mer porösa och därför mer utsatta för mekaniska skador och är mer mottagliga mot fläckar.   Trots att granit är mer beständig mot repor, värme och kyla, bör man ändå inte riktigt placera en varm panna på bänkskivan.  Det är mycket enklare att reparera en bänkskiva av granit än kvarts och det kan man även göra självständigt om man har en speciell sats för granitreparering (det finns liknande satser för kvarts, dock är de reparerade ställen mer synliga och svårare att polera på kvarts). Man kan ytterligare skydda en bänkskiva av granit om man behandlar den med vax! Granitens nyanser och mönster är naturliga och unika.  Granitens fördel framför kvarts är faktumet att det är en naturvänligare material än kvarts eftersom det utsläpps mindre koldioxider i miljön i dess tillverkningsprocess.  Om du har medvetet föredragit miljövänliga och naturliga material vid projektering och bygge av ditt hus, är just granit det perfekta materialet för ditt kök! Dessutom höjs hela husets värde om du har en klassisk men mycket lyxig bänkskiva av granit i ditt kök.

Blue Pearl granit bänkskivor i nya ljus köket

Varför ska man föredra kvarts?

Kvarts är en konststen som tillverkas genom att trycka ihop kvarts – den har till 92-94% ett naturligt ursprung. Bänkskivor av kvarts är mycket beständiga och oporösa, vilket innebär att de är mycket tyngre jämfört med granit och det är nästan omöjligt att lämna fläckar på kvarts. Det är också orsaken till varför barnfamiljer ofta föredrar bänkskivor av kvarts i sina kök. Dessutom är kvarts en mer hygienisk bänkskiva jämfört med granit, eftersom den har nästan inga porer eller ingjutningar av mineraler som är mycket mottagliga mot bakterier.  Dock om kvarts är mer beständig än granit, är det inte fallet vid UV-strålning.  I kök där bänkskivan är förenad med fönsterbrädan har den långvariga UV-strålningen en påverkan på kvartsens nyans, speciellt om det är en mörk bänkskiva av kvarts.  Eftersom kvarts tillverkas i industriella förhållanden, har kvarts ett mycket större och mångfaldigare urval av nyanser än vad den 100% naturliga graniten har, eftersom förutom naturliga imitationer har kvarts många andra designlösningar. Kvarts är en kombination av konststenarnas praktikalitet och naturstenarnas oerhörda skönhet.  En bänkskiva av kvarts passar utmärkt till moderna kök just tack vare sitt bredare urval av designlösningar!  Både granit och kvarts har en hållbarhet på 25-50 år beroende på hur väl man har tagit hand om dem.

Noble Areti Bianco - vitt kvartskomposit bänkskivör i köket från Technistone 4

Kundernas favoriter genom tiderna:

Nero Assoluto - svart granit stenskivor

Nero Assoluto är en svart granitsort som huvudsakligen bryts i Indien. Utan tvekan är det en av de mest populära granitsorten i Sverige. Nero Assoluto passar utmärkt för både inomhus- och utomhuslokaler.

Det är absolut den mest populära stenen i Andrews Granites sortiment genom åren.

Blue Pearl granit stenskivor på Sverige

I Andrews Granites sortiment finns granitsorten Blue Pearl från Norge. Den granitsorten är en blandning av blåa, gråa och beiga nyanser.

Steel Grey - mörk stenskivor av granit

Steel Grey är en väldigt populär mörk granitsort från Indien. Steel Grey är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad och slipad.

Noble Carrara - ljus kvartskomposit bänkskivör i köket från Technistone 2

Noble Carrara är utan tvekan den mest populära kvartssorten av Technistone. Den kvartsen har skapats med inspiration av italiensk marmor och är samtidigt, precis som kvarts är, mycket beständig. Den är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm.

Noble Carrara har precis som andra Technistone-kvartser ett mycket bra pris och kvalitet förhållande!

Starlight Black - mörk kvartskomposit bänkskivor i köket från Technistone

Starlight Black av Technistone har vita ljusreflekterande prickar och har inspirerats av den i Sverige oerhört populära granitsorten Star Galaxy.

Vanilla Noir - Svart kvartskomposit från Caesarstone

Vanilla Noir ur Andrews Granites sortiment, översätts som ”vanilj på svart” är en kolsvart kvartssort som är kraftigt täckt av vita linjer och mönster.

DET ÄR DU SOM BESTÄMMER

Både granit och kvarts har sina för- och nackdelar, det är du som gör det slutliga valet. Vi hoppas att detta inlägg har varit till hjälp när du gjorde det slutliga valet. Du kan beräkna priset för olika stenar på följande länk: 

Produktkatalog