Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

GRANIT – ALLT DU BÖR VETA OM DET FANTASTISKA NATURLIGA MATERIALET!

Granit är till hundra procent ett naturligt material

 

Granit är en naturlig bergart som har bildats i jordskorpan från tre miljarder till 750 miljoner år tillbaka genom avkylning av lava. Därför är granit en av de vanligaste bergarterna i jordskorpan. Granit är oerhört vacker, rent av elegant och finns tillgänglig i många olika färger.  När det gäller granit spelar dess mineralkomposition den största rollen i färgbildningen, vilket innebär att den kan ha röda, rosa, svarta, vita eller gråa nyanser. Granit finns i miljontals olika färger, som påverkas mest av orten och djupen där den bryts.

Granit kan brytas över hela världen – dock har vissa huvudområden etablerats – de största brotten ligger i USA, Kanada, Italien, Sydafrika och olika områden i Sydamerika, men vårt sortiment inkluderar stenar från länder som Norge, Finland, Indien och även Sverige, som ligger mycket nära våra hjärtan.

Endast 10% av granit som bryts används för köksbänkskivor eller andra liknande ändamål. De övriga 90% används inom andra branscher och industrier, där granitens naturliga egenskaper värderas högt!

En multifunktionell sten som passar både i inomhus- och utomhusmiljöer

 

Granit har de bästa tekniska egenskaper bland naturstenar: väldigt hård, tätt, beständig mot temperaturomväxlingar och har dessutom en större livslängd än vad en genomsnittlig människa har. Allt detta gör att den passar perfekt i inomhusmiljöer: som bänkskivor i kök och badrum där användningsintensiteten är hög, men även som fönsterbänkar eller golv runt kaminen där temperaturomväxlingen är större, samt som trappor som måste stå mot hela människokroppens vikt. 

Tack vare dess beständighet mot värme och kyla, passar granit utmärkt även till utomhusmiljöer. Granit med en flammad grov ytbehandling är ett perfekt material för utomhustrappor och trottoarer, eftersom den blir inte hal och håller för salt under vintertid. Granit passar dessutom utmärkt som bänkskiva på terrasser eller grillhörn, speciellt om man väljer mörk granit som är mer beständig mot fläckar än ljusa granitsorter.

Mörk granit i terass Badrum Tan Brown granit Blue Pearl granit bänkskivor i köket

Vad bör man tänka på när man väljer granit? 

Fördelar och nackdelar

 

På grund av dess naturliga egenskaper, har granit ett flertal stora fördelar:

 • Som regel har granit ett mycket skäligare pris än konststenar som kvarts.
 • Varje granitplatta är unik – det finns inte en annan med samma mönster.
 • De vackra nyanserna, kristallerna, mönstren och inslagen som finns i granitens naturliga utseende gör att det ofta blir mittpunkten i hela köket.
 • Granit är beständig mot repor men inte helt och hållet – därför rekommenderar vi att använda en skärbräda på den.
 • Granit är väldigt beständig mot värme och är därför ett perfekt material för bänkskivor som placeras bredvid spisar och ugn. Dessutom kan man placera en bakform från ugnen eller en kastrull från spisen direkt på skivan utan att vara rädd för värmeskador.
 • Granit är väldigt beständig mot vätskor om den har bearbetats korrekt av tillverkaren. Alla våra granitstenar bearbetas av vätskeavvisande medel efter skärning. Beroende på användningsintensiteten är det rekommenderat att bearbeta ytan med vätskeavvisande medel återigen vid något skede under granitens hållbarhetstid. Beroende på granitens nyans bör det göras en gång per år eller upp till en gång per tio år.  Ljusare granitstenar bör bearbetas oftare och de mörkare mer sällan. Det kan man göra självständigt eller vid behov kan det göras av specialister inom sitt yrke.

Eftersom det är en naturlig sten, har granit vissa nackdelar som man bör räkna med:

 • Om det vätskeavvisande medlet avdunstas och ett nytt lager inte läggs, kan det göra graniten känsligare än vanligt.  Färgade vätskor är särskilt farliga eftersom de hamnar i stenens pyttesmå porer. Pigmenten stannar i stenen även efter vätskan har torkat ur. Farligast av alla är oljiga vätskor eftersom de dunstar inte av utan stannar i granitens porer för alltid. Om någon del av granitbänkskivan skadas och behöver bytas ut, kan det vara väldigt svårt att hitta en sten med samma nyans och textur, eftersom varje natursten är unik och skiljer sig från andra.
 • Trots att granit är väldigt hård, kan även den få sprickor eller brytas om man har otur. Vid normal användning är det nästan omöjligt, men om till exempel ett tungt föremål faller på ett hörn kan det hända lätt. Under våra år av verksamhet har vi sett ett fåtal sådana fall och vi inser att detta är mycket, mycket ovanligt.

Hur behåller man graniten vacker i åratal?

 

Även om granitens naturliga ursprung ger den en oerhörd beständighet mot värme och kyla och en bra reptålighet, är det oundvikligt att naturstenar slits ut över tiden. Om bänkskivan av granit underhålls regelbundet och noggrant kan man se till att den behåller sitt vackra utseende i en lång tid.  

För att göra det, räcker det med att följa följande råd:

 • Var noga med att inte låta vattnet tas upp för länge om det hamnar på bänkskivan av granit. Även om det inte märks vid första anblicken, är granit, precis som de flesta naturliga material, känslig mot vatten och efter en tid påverkar det stenen utseendemässigt. Det är särskilt viktigt att följa detta vid sura vätskor (som tex citronsaft) eller vid naturligt starka färger (som rödbetor).
 • När du rengör granit, använd endast varmt vatten och en mjuk trasa. Efter rengöring, torka av ytan med trasan för att undvika att vattnet tas upp av stenen. Man bör undvika att rengöra naturstenar med starka kemiska rengöringsmedel, eftersom det kan även skada stenens nyans!
 • Skär inte direkt på bänkskivan – granit är tämligen beständig mot repor men dagens knivar är så pass vassa att de kan lämna repor vid ständig användning. Använd en skärbräda istället.

Våra 5 populäraste granitsorter

 

I vårt stensortiment hittar du mer än 25 granitsorter men bland dessa finns också de mest favorita.

Nero Assoluto stenskivor av granit

Nero Assoluto är en nästan kolsvart granitsort som bryts huvudsakligen i Zimbabwe och tack vare sitt tidlösa utseende är både traditionell och minimalistisk men samtidigt oerhört aktuell. Bänkskivor av Nero Assoluto har en jämn färg och textur som gör att de passar utmärkt till moderna lösningar som präglas av raka linjer och minimalism. Dessutom kan Nero Assoluto passas till vita, röda, krämvita eller gröna nyanser som tillsammans skapar en vacker kontrast. Likaväl passar den kolsvarta graniten ihop med köksmaskiner och tillbehör av rostfritt stål.

Det är absolut den mest populära stenen i Andrews Granites sortiment genom åren.  Den är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad, slipad eller flammad!

Steel Grey granit stenskivor

Steel Grey är en medelljus granitsort från Indien som passar utmärkt för att skapa en kontrast mellan skåp av ljust trä eller krämvita nyanser om man nu inte vill välja en kolsvårt stensort. Steel Grey får en riktigt djup textur av kristallinslag som den har, och tack vare sina olika gråa nyanser passar den perfekt till nästan alla färgkombinationer.

Den är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad.

Star Galaxy granit stenskivor slab

Star Galaxy ur Andrews Granites sortiment är en oerhört populär granitsort i Sverige som har guldiga inslag.

Star Galaxys kolsvarta grundfärg präglas av inslag av guldiga och kopparfärgade kristaller.  Inslagens samspel ser ut just som om vintergatans stjärnor vore i ditt hem. Star Galaxy bryts på ett särskilt brott i Indien, i Andhra Pradesh området och börjar bli allt mer sällsynt, vilket betyder att det inte är långt kvar till den tiden då Star Galaxy blir väldigt begränsad.  

Den är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad.

Nero Africa granit stenskivor

Nero Africa är en grå-svart brokig granitsort från Sydafrika. Stenen ur Andrews Granites sortiment är en blandning av svarta och grå-vita små korn.  Nero Africas mönster består av en blandning av svart, grått och vitt, vilket gör den till en perfekt bänkskiva för människor som är ute efter en mörk sten med ett rikare mönster än vad en vanlig kolsvart stensort har.  Nero Africa är mycket hård och har lägre porositet jämfört med andra granitsorter. Det innebär att bänkskivans skärlinjer och smuts syns mindre.

Den är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad.

Emerald Pearl granit stenskivor

Emerald Pearl ur Andrews Granites sortiment är en mörk granitsort från Norge som har ljusa inslag och ådringar. 

Emerald Pearl präglas av en mörkgrön glänsande nyans som skapar en mycket unik färgskala när den reflekterar ljus. Dess tärningstora lyster varierar från grå-guldiga till intensivt blåa nyanser. De exotiska kristaller som finns i mönstret gör stenen ännu vackrare.

Den är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad.

Du kan ta en titt på resten av vårt granitsortiment i vår katalog som du hittar om du trycker på knappen nedan!

Produktkatalog