Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julen kan vara en mycket intensiv och upptagen tid. Firandet med hela familjen och nära och kära på samma plats hemma hos dig är nästan som att anordna en fest!  Fester kräver mycket planering i förhand och därför bör man ta tid för att organisera sitt kök och sitt hem inför julen.

Tillagning av julmiddagen är naturligtvis den stressigaste delen av dagen. Att tillaga mat för många människor är mycket svårt speciellt när allt ska serveras på en och samma gång.  Du kan minska stressnivån genom att planera julmiddagen i förväg!  Tveka inte att be dina vänner och familj om hjälp; det är mycket sannolikt att de kommer vara glada att hjälpa dig!  Genom att organisera ditt kök blir det mycket lättare att tillaga julmiddagen och firandeförloppet kommer vara mycket lugnare, så läs vidare!

Innan du börjar tillaga julmiddagen är det viktigt att du har ett rent kök och en ren bänkskiva.

Därför ger vi i detta blogginlägg ett par idéer om vad man bör göra före man börjar tillaga julmaten, för att köket ska vara rent och fint och förberett för familjetiden.

Rensa ditt kylskåp och köksskåp på gamla livsmedel

Detta rekommenderar vi att göra ett par gånger om året men det är särskilt viktigt att göra detta före du börjar förbereda dig för julafton.

Det händer mycket lätt att man förvarar gammal mat i kylskåpet och köksskåpen och då blir det för trångt för ny mat.  Genom att tappa kontrollen över maten som du förvarar, har du ingen överblick över vad du har och det slutar med att man kastar bort en massa mat när man har upptäckt att bäst före tiden har löpt ut.

I dagarna före jul kommer du ha väldigt många ingredienser och rätter speciellt för smörgåsbordet:  Julskinka, korv, gubbröra, sillsallad, sill på burk och hemmagjord leverpastej, vörtbröd och potatis bland många andra saker.

Rengör din bänkskiva och se till att behålla den ren

Huruvida du har en bänkskiva av granit, kvarts eller marmor är det viktigt att den är så ren som möjligt innan du börjar laga maten.  Varje stensort har sina särdrag så här är några saker du bör ta hänsyn till.

När det gäller granit rekommenderar vi att följa dessa tre råd:

  • Om granitskivan blir våt, se till att torka av den så fort som möjligt.Granit är en naturlig sten och därför tar den upp vatten och kan därigenom förändra sitt utseende.
  • Rengör granit med varm vatten och en mjuk trasa. Efter du har rengjort bänkskivan, torka av den och låt den inte ta upp vatten. Naturliga stenar bör inte rengöras med kemikalier och vi avråder att använda kemikaliska rengöringsmedel.
  • Skär inte direkt på bänkskivan – granit är hård men dagens knivar och andra vassa redskap är så pass vassa att de kan skrapa ytan. Dessutom förstör du dina knivar genom att skära på sten.

För att förbereda din bänkskiva av marmor för en rejäl matlagning, tänk på följande:

  • Använd en våt trasa och ett speciellt pH-neutralt tvättmedel för att rengöra marmor.En annan möjlighet är att blanda milt tvål och vatten i en sprayflaska och bespruta bänkskivan varefter man torkar den försiktigt med en våt trasa.
  • Marmor har en beständighet mot varma kastruller och stekpannor men vi rekommenderar ändå att använda grytunderlägg för att skydda din bänkskiva.
  • Stänk av sura vätskor och drycker som tomater, frukter i citrussläktet, kaffe, vin och juice bör torkas av omedelbart.Marmorn kommer skadas genom att ta upp dessa vätskor.

Även om kvarts är en konstgjord sten vilket gör den till en mycket hård och beständig sten jämfört med naturstenar, är det ändå ett par aspekter man bör ha i åtanke:

  • Utsätt inte bänkskivan för högt tryck eller krafter, som kan uppstå tex genom att tappa en tung panna – bänkskivan av kvarts kan flisas eller spricka.
  • När du skär saker, använd en skärbräda för att undvika skador för kniven och bänkskivan.
  • Bänkskivor av kvarts har ett motstånd mot fläckar men de är inte beständiga mot fläckar.Torka bort alla vätskor så fort som möjligt. Kvarts är beständig mot fläckar under en viss kort tid, men alla färgade vätskor bör torkas bort omedelbart.

Vassa dina knivar och gör ditt kök barnsäkert

Knivar av hög kvalité är oerhört viktiga i varje hushåll när man anordnar en fest.  De förenklar ditt liv och gör matlagningen mycket snabbare.  Köksknivar är värda sina pengar. Även om en bra sats av knivar kan kosta en del, kommer du märka en stor skillnad på matlagningstiden och enkelheten.  Genom att vassa knivarna i förhand blir det mycket enklare att laga mat sen.

Den andra saken man bör tänka på är att barn vistas ofta i köket när man bjuder in släkt.  Barn brukar ofta söka sig till problem. Vi rekommenderar att göra ditt kök barnsäkert för att undvika olyckor, även om du gör det endast för julen.

Vår sammanfattning

Vi hoppas att blogginlägget har varit till hjälp och du har fått nya idéer om hur du förbereder dig inför en intensiv jultid.

För att läsa våra andra blogginlägg, klicka på följande länk:

Produktkatalog