Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Att välja rätt färg för sin bänkskiva av sten brukar vara en svår uppgift för många hemägare. Oavsett om man väljer konststen, marmor eller granit är det en stor investering.  Det är särskilt svårt med granit som har så många olika färgkombinationer och mönster att man kan lätt överväldigas.

Naturligtvis kan du ha en allmän uppfattning om vilken nyans du önskar. Vi låtsas anta att du bestämmer dig för blått som grundfärg. Men hur väljer man rätt när man möts av 20 olika nyanser och design av blått? Förmodligen vet du vad du gillar när du ser allt färdigmonterat, men det är en helt annan sak att fatta ett beslut medan det fortfarande är endast en platta. Gör man ett misstag så kommer man behöva leva med det länge.

I de flesta fall kan våra medarbetare, grundat på deras erfarenhet av montering av stenskivor, ge dig rekommendationer antingen på plats eller via e-post. 

Vi har sett ett stort antal av förvirrade kunder genom åren som hjälplöst tittar igenom bild efter bild av stenar och inte vet vilken de ska välja. Du måste dock ge oss en indikation på vad du är ute efter. Tar du detta online med oss, är det till stor hjälp om du har bilderna eller färgerna på dina skåp och golv.

Håller du på att renovera har du antagligen valt färgerna för dessa från färgrutor. Desto mer uppgifter du har, desto bättre råd kan vi ge dig!

Liknande eller kontrasterande färger?

Alla kök och badrum har skåp men köket är stället där färgkoordinering är viktigast. Dina bänkskivor och skåp går hand i hand, så de måste se bra ut tillsammans. Det betyder dock inte att färgerna måste alltid likna varandra.

Matchande skåp och bordskiva är utan tvekan det enklaste sättet. Till exempel, har du blå skåp, skulle en huvudsakligen blå sten av samma nyans skapa en känsla av enhet. Men väljer du starka nyanser för dina skåp och en lika stark nyans för din bänkskiva, kan det vara för intensivt. Å andra sidan, om du väljer en mjuk färg för båda, kommer de se bleka ut. 

Lösningen vore att välja kontrasterande nyanser, men det funkar inte precis alltid heller. Blå kontrasterar med orange. Kan du inbilla dig ditt kök med blå skåp och oranga bänkskivor?

Istället för att tänka så bildligt, är det bättre att utgå från stenens egenskaper. Granit, till exempel, består sällan av en enda färg. Den kan vara huvudsakligen enfärgard men kommer ha ådringar och inslag som man kan anpassa till skåpen. Exempelvis kan man välja en huvudsakligen vit eller grå granitsort med blåa ådringar – samma färg som skåpen. Bänkskivan kommer vara ljusare än skåpen, men de passar varandra ändå mycket väl. Samma gäller även andra stenslag, speciellt sådan som kvarts. Man kan också välja kontrast-strategin genom att välja en ljus sten med inslag eller ådringar av orange, rött, blått eller grått.

gra och grön bänkskiva i köket mörkgrå och vitt marmor bänkskiva i köket

Välj ett stenslag först

Har du inte valt skåpens färg än, kan du känna dig friare. Du kan välja vilken sten som helst som du vill ha och välja färgen för skåpen som matchar ådringen eller bakgrundsfärgen. Det är mycket enklare att ändra på skåpens färg än på bänkskivans färg.

Här är några bra färgkombinationer som du kan överväga:

Svart och vitt

svart bänkskiva och vitt kökskåpp i köket

Brun och krämvit

beige kökskåpp och brun bänkskiva

Rödbrun och grå

beige och grå kök

Mörkbrun och grön

mörkbrun kökskåpp och grön bänkskiva

Ljusbeige och brun

brun bänkskiva och kram kökskåpp

Två färger

En möjlighet är också att använda två olikfärgade stenar för sina bänkskivor. Du kan använda en ljusfärgad sten med passande ådringar till dina bänkskivor och en mörkfärgad som matchar skåpen på din köksö. Den ”tvåfärgade” lösningen kan verkligen förena kökets olika delar.

Å andra sidan, om dina skåp har två färger, som till exempel en ljus mittendel och mörka kanter, eller tvärtom, bör man välja en sten som har samma nyanser som båda. Till exempel, om du har blå skåp med en vit mittendel, kan du välja en sten med vit grundfärg och blåa inslag, eller tvärtom.

svart och vitt granit bänkskiva i köket två-granit-bänkskiva-i-köket

Ditt golv spelar en huvudroll vid val av färg

Innan du glömmer, bör du tänka på ditt golv och dess färg. De flesta kök har golv i neutrala nyanser som vit, krämvit, grå eller brun och då kan man bara fortsätta med skåpen. Dock om du har ett golv som är svart eller har ett mönster, bör man hitta en matchande sten. Förmodligen har du valt golv och skåpfärger som passar varandra, så stenen bör förena dem. Prioritetsordningen är följande: skåp, golv och bänkskivor. Det säkraste valet om dina skåp och golv är osamordnade, är att välja en sten som har bådas färger. 

Andra faktorer

Tänk också på kökens storlek när du väljer bänkskivorna. Har du ett litet kök, är det bäst att välja ljusa stensorter. Mörka stenar gör köket visuellt mindre. Vissa mörka stenar med kraftiga ljusa ådringar kan dock fortfarande fungera med små kök om de står i kontrast till andra färger i rummet.

En annan sak att tänka på är belysning. Ett litet kök kan se väldigt vackert ut med mörka bänkskivor om den naturliga belysningen betonar de ljusa ådringarna. Infälld belysning kan också försköna bänkskivan genom att få de ljusa ådringarna att lysa på natten.

En sammanfattning

Det kan vara svårt att välja rätt färg för bänkskivan, speciellt om man överväger granit eller konststen. Du kan dock hantera dina val på egen hand genom att använda sig av dessa råd för färgval. Du kan också få hjälp av specialister som gör sådana saker dagligen inom sitt yrke. 

Vi hoppas att idéerna i detta inlägget hjälper dig att fastställa den slutliga färgen för din bänkskiva enligt dina behov. Om du fortfarande behöver hjälp eller råd, kontakta oss genom länken nedan så får du hjälp av våra specialister som har nästan 15 års erfarenhet!

Produktkatalog