Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

HUR VÄLJER MAN ETT PERFEKT MATERIAL FÖR SIN BÄNKSKIVA?

Om det handlar om att fräscha upp eller renovera sitt hem, rör det sig om en väldigt stressande process som kräver att oerhört många detaljer ska fastställas och tillpassas varandra. Att välja rätt material för bänkskivorna är en av de viktigaste detaljerna i den processen. 

På grund av det stora antalet olika material, texturer, ytbehandlingar, färgnyanser, tjocklekar med mera, är det väldigt lätt att förirra sig i den frågan.

Det inlägget är skrivet för att förenkla den processen genom att framföra fem olika faktorer man bör överväga vid val av material.

Bänkskivor av sten – ett klassiskt val till kök, badrum eller andra utrymmen i ditt hem!

I Andrews Granites sortiment finns det huvudsakligen fyra olika sorters stenar: naturliga granit och marmor, samt konststenarna kvarts och keramiska stenar. 

Du kan läsa mer om dessa fyra olika stenslag i våra andra blogginlägg, dock vill vi i detta inlägg framföra fem olika faktorer man bör tänka på när man väljer stenslag.

1. Var och för vilket ändamål kommer du använda din bänkskiva av sten?

En viktigare fråga än bänkskivans pris, är för vilket ändamål kommer skivan användas. Att välja optimal stensort beror väldig mycket på om du vill installera den i badrum, kök, som fönsterbänk, bordskiva eller som golv runt kaminen. Dessutom bör man tänka på hur regelbundet ytan kommer användas. Allt detta påverkar vilka egenskaper stenen borde ha för att hålla länge i ditt hem. Vid ytor som kök och badrum där användningsintensiteten är förmodligen högre, är det viktigast att föredra beständighet mot vatten och fläckar. Och om ytorna används mindre, kan utseendet och ytbehandlingen vara viktigare.

Ett bra exempel är: en familj med småbarn använder förmodligen köksbänken inte bara för matlagning, utan även för att mata barnen, göra läxor och andra aktiviteter som ökar slitaget. Vid en sådan användningsintensitet är det mycket viktigt att bänkskivan är beständig mot repor, lätt att underhålla, samt beständig mot fläckar och höga temperaturer. Det bästa stenslaget vid sådana krav är kvarts som har just de ovannämnda egenskaperna. 

Dock om bänkskivorna används till en mindre utsträckning och dess huvudsakliga funktion är att vara en vacker inredningsdetalj, är eleganta material som marmor ett utmärkt val.

Om du planerar att renovera ditt hem för att förbereda det inför försäljning, är det bäst att fokusera på det praktiska, men även på det visuella – då är det praktfulla stenar som granit som passar bäst. 

Jämfört med andra stenslag är den dyrare keramiken ett bra val om du vill kombinera alla de ovannämnda egenskaperna: en oerhörd beständighet, ett vackert utseende och en lång hållbarhet. 

Nero Marquina svart marmor i badrum

2. Den önskade stenens tjocklek och ytbehandling.

Innan man börjar utvärdera egenskaper av andra stenskivor, är det viktigt att fastställa vilken tjocklek är nödvändig för de planerade skivorna.

Naturliga stenar som marmor och granit är som regel mindre flexibla när det gäller tjockleken och är tillgängliga i måtten 20mm och 30 mm. Det är svårt att göra dom tunnare eller tjockare.  Några enstaka stensorter är även tillgängliga med en matt eller flammad ytbehandling. För en extrakostnad kan man ytbehandla alla stenar men det höjer dess pris avsevärt.

Kvarts, däremot, är ett steg framåt och är oftast tillgänglig i olika tjocklekar (20mm och 30mm) och dom kommer oftare med olika ytbehandlignsval (tex matt, slipad). Kvarts finns i både enfärgade minimalistiska stilar, så väl som med kraftiga mönster.

Keramik är den mest flexibla av de fyra, dess standardtjocklekar är 20mm och 30mm, men dom finns även tillgängliga i tjocklekarna 8mm och 12mm. Vid liknande önskemål, skicka oss ett separat meddelande så försöker vi hitta en lösning.

3. Stenskivans egenskaper – en oändlig dilemma mellan pris, beständighet och skönhet.

Det är oundvikligt att oftast, desto större krav man har mot stenskivan, desto dyrare den blir.

Granit är en natursten som är tämligen hård och beständig, dock behöver den underhållas för att undvika fläckar.  Granit har som regel ett klassiskt utseende, är antingen ljus eller mörk och har inga extravaganta mönster i texturen. Därför är det en perfekt sten om man värderar beständighet, minimalism och skäliga priser. Förutom i kök och badrum, används granit även som fönsterbänkar, på terrasser eller på trappor – allt tack vare sin naturliga skönhet och sin tämligen höga hårdhet.

Marmor är en sten som betonar den naturliga skönheten och mönstren och dessutom har ett skäligt pris, dock behöver den mest underhåll. På grund av sin känslighet mot vatten och fläckar, är det inte det mest praktiska valet för kök, som används regelbundet för olika aktiviteter. Trots detta är Carrara-marmorn en av de mest populära stenarna i vårt sortiment. Marmor passar utmärkt till badrum med golvvärme, som håller golvet torrt och torkar golvet i fall vatten hamnar där från andra ytor. 

Kvarts är en oerhört hård konststen, som är väldigt beständig mot höga temperaturer, fläckar, repor och vätskor, och finns tillgänglig i olika nyanser och med olika mönster: från väldigt minimalistiska enfärgade stenar till färgrika stenar med kraftiga mönster. Eftersom kvarts är en konststen, kan det betyda att den är lite dyrare än marmor och granit, men däremot kan man vara säker på att dess mönster inte kommer ändras med tiden tack vare en lång hållbarhetstid.

Keramiska stenar av Dekton har funnits i Andrews Granites sortiment sedan 2016 och de är ännu beständigare än kvarts. Keramikens fördel framför kvarts är att den tål extrema temperaturomväxlingar, både låga minusgrader, såväl som höga plusgrader och tack vare detta är keramik ett bra val för utomhusmiljöer.

Dessutom finns den tillgänglig i stenplattor i specialmått (upp till 3170x1420mm) med vilka man kan utföra enorma projekt där man möjligtvis kommer behöva använda fästningspunkter.

4. Hur skivan passar med resten av inredningen.

Oavsett vilken typ av stenskiva du beställer är det oerhört viktigt att se sig omkring. När du väljer stenskivans typ och nyans bör man tänka på att den ska harmonisera med omgivningen. 

Det viktigaste är naturligtvis att bänkskivan passar med köksskåpen, men man bör även beakta övriga saker i omgivningen, som fönsterbrädor, golvplattor eller annat golvmaterial, samt vilken typ av möbler som redan finns eller är planerade i inredningen.

Om någon av dessa saker är inte slutligen bestämd vid beställning, rekommenderar vi att du skriver ut liknande bilder, så kan du rådgöra med en representant på plats om lämpligt stenval.

Taurus kvarts av Caesarstone Angola Black granit bänkskivor i vitt köket Carrara marmor i svart köket

5. Stenskivans slutliga pris – den huvudsakliga faktorn!

Hur mycket du vill spendera på din stenskiva är en viktig fråga att tänka på när du söker det stenslaget som bäst passar dina behov. Det är också värt att ta hänsyn till att olika stenslag har olika underhållskostnader och garantier. Dyrare material som Silestones kvartsstenar och keramiska stenar som Dekton kommer med en långvarig garanti från tillverkaren.

Som regel omfattas inte naturstenar av en garanti från tillverkaren, dock erbjuder vi en 5-års garanti på alla våra utförda arbeten (ta en titt på villkoren här:  https://www.andrewsgranite.com/garanti)

Den allmänna regeln för stenarnas prissättning är följande: marmor har det mest överkomliga priset, speciellt den i Sverige oerhört populära Carrara-marmorn, därefter kommer granit och kvarts, av tillverkare som Caesarstone, Technistone. Silestone och Quartzforms, och nästföljande är keramiska stenar av Dekton.

Sammanfattning

Att reparera eller renovera ett hem är alltid en tidskrävande process, men förhoppningsvis hittade du några användbara idéer bland våra fem tips och det blir nu lättare att välja och beställa rätt stenskiva.

Våra specialister har närmare 15 års erfarenhet och tack vare detta kan vi hjälpa dig att välja rätt sten, oavsett hur modig eller egenartad din ide än är. 

Produktkatalog