Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

KALKSTEN – ETT ALTERNATIV TILL NATURSTENARNA GRANIT OCH MARMOR

Det är inget som slår en vacker bänkskiva när man ska framhäva kökets granna design. Givetvis kommer vi alltid lockas av granits och marmors skönhet, men sådana aspekter som kostnaden, underhåll och estetik kan få dig att överväga andra möjligheter. Som tur så finns det många andra varianter att välja mellan. Exempelvis är kalksten ett alternativ som många förbiser men som är verkligen värd att ha i åtanke vid renovering av ditt kök.

Vad är kalksten egentligen?

Kalksten är en sedimentär bergart som huvudsakligen består av skalrester från havsdjur från varma, klara och grunda vatten runt det Karibiska havet, Indiska oceanen och Persiska viken. Precis som andra naturstenar är kalksten porös och mjuk och därför kräver den mer underhåll för att behålla dess utseende.

Kalksten sticker ut bland andra naturstenar med sina diskret synliga ingjutningar av fossil som ger varje skiva ett unikt mönster.

 

Var kan man använda kalksten?

Kalksten har använts i byggnader och konstruktioner i århundraden (Du har väl hört talas om de egyptiska pyramiderna?), så det går inte att tveka om dess beständighet. Dock är den mer porös än marmor och granit vilket innebär att du bör tänka på vart du placerar den – undvik ställen där vätskor skvättas (bakom en spis, diskho eller bardisk, till exempel). Och du bör även vara redo på att torka stänken så fort de har uppstått för att undvika permanenta fläckar. Om du tycker om hur kalksten ser ut och du är redo att lägga lite mer tid på underhåll, så säger vi: Kör på det!

 jura grey - ljus kalksten bänkskivor kök i Sverige

Hur underhåller man kalksten?

Kalksten är en mycket porös och kemiskt känslig stensort. Som andra naturstenar – bland annat marmor och granit – noggrann underhåll krävs för att behålla dina kalkstenskivor vackra och rena.

Innan monteringen, se till att de impregneras professionellt och impregnera dem fortsatt en eller två gånger om året. Japp, minst en gång om året. På grund av sin höga porositet, är kalksten mycket mottaglig mot stänk och bör rengöras med naturliga rengöringsmedel för stenar, eller ett speciellt rengöringsmedel för kalksten (utan syra).

På grund av sin mjukhet bör du använda skärbrädor när du använder knivar och en mikrofiberduk för att torka upp stänk (vi rekommenderar att du gör det omedelbart!).

Dessutom är inte kalksten värmebeständig, så det går inte bra att ställa pannor och kastruller direkt från spisen eller ugnen på bänkskivan. Använd ett underlägg för varma föremål.

Repor syns mer på mörka stenar än på ljusa stenar, dock syns fläckar mer på ljusa stenar. Det kan låta som att bänkskivor i kalksten kräver mer underhåll än vad du har tänkt dig och detta stämmer. Dock om du är en människa som lägger mycket på att sköta om sitt hem och du har även tid och pengar för att ge korrekt underhåll, kan bänkskivor i kalksten vara något för dig.

I vårt produktsortiment har vi två populära kalkstenar som är tillgängliga i Sverige

Jura Grey

jura grey - ljus kalksten stenskivor

Jura Grey är en gråblå kalksten från Tyskland som finns tillgänglig i tjocklekarna 20mm och 30mm, är betydligt hård och är känd för att vara rik på fossil. Kalkstenen Jura Grey bryts i Oberbayern som ligger i södra Tyskland.

Jura Grey är mycket universell trots sin fossilpräglade yta och passar ihop med nästan alla inredningsstilar.

Jämfört med en vanlig grå färg, har Jura Grey en mildare färg med olika nyanser. Färgen kan beskrivas som ”greige”, alltså grå-beige.

Den färgen kan passas ihop i många olika kombinationer med olika inredningsstilar. Den passar bäst ihop med vita, beiga eller gråa kök och väggar, huvudsakligen i en klassisk stil.

Du kan även använda Jura Grey i en modern inredning med ett mörkgrått kök med kökstillbehör som är svarta eller i rostfritt stål.

Jura Beige

 

Den andra kalkstenen i vårt sortiment heter Jura Beige. Precis som sin släkting Jura Grey, bildades den under juraperioden och därmed har den tydliga fossil som syns i ytan vilket gör varje skiva unik.

Jura Beige har en beige huvudnyans, som präglas av små eller medelstora mörka korn i stenen. Den beiga färgen kan ge lite kontrast i ett huvudsakligen vitt eller ljust kök, och därmed skiftas fokuset på bänkskivan som i sin tur framhäver det till kökets centralpunkt.

Jura Beige finns tillgänglig i tjocklekarna 20mm och 30mm.

 

Passar en bänkskiva i kalksten för dig?

Det finns ingen annan sten som kan slå kalkstenen när vi talar om skönhet. Dock måste man betala för skönheten genom att underhålla kalkstenen och se till att man skyddar den från repor och värme. Det är tämligen enkelt, använd helt enkelt alltid en skärbräda och underlägg för dina varma kastruller och stekpannor.  Det är ju lätt att behålla alla sina stekpannor på spisen så länge du inte har åtta stycken kastruller med åtta olika rätter samtidigt. En bänkskiva i kalksten passar de flesta.

Om det här inlägget har hjälpt dig att avgöra huruvida en kalkstenskiva passar dig, tveka inte att kontakta oss eller fortsätta direkt till vår bekväma priskalkylator för att beräkna priset för din nya bänkskiva på bara några minuter.

Produktkatalog