Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

KVARTS – NATURLIG VACKERHET OCH FANTASTIKA EGENSKAPER

HISTORIEN OCH HUR KVARTS TILLVERKAS

 

Bänkskivor av kvarts kallas ibland för ”konstgjorda” men egentligen är kvarts en naturlig sten. Andelen naturlig kvarts i en platta är olika beroende på tillverkare.

Kvarts är den mest utspridda mineralen på Jorden och en av de hårdaste, så det är inte överraskande att tillverkare såg dess potential som ett material för skivor redan för mer än 50 år sedan.   Sen dess har bänkskivor av kvarts blivit allt mer populära och hemägare har upptäckt vad det tidigaste kvarts-pionjärer visste – när den naturliga mineralen kvarts förbättras genom industriell behandling, kan bänkskivor av kvarts konkurrera med andra bänkskivor av natursten i varje hänseende. 

Bearbetningsprocessen av bänkskivor i kvarts genom att pressa polymerhartser in i naturliga, råa kvartskristaller utvecklades av det italienska företaget Breton S.p.A i början av 1960-talet.Processen uppnås genom att blanda krossade naturstenar med en blandning av polymerer, sedan tas luften bort, därefter värms allt upp och materialet formas till plattor som har en hårdhet och ett utseende precis som naturstenar har. Bänkskivor av kvarts blev snabbt populära i Italien och har sen dess utspritts till kök runt hela Europa. 

En genomsnittlig kvartsplatta innehåller olika material förutom kvartsmineral såsom keramik, kiseldioxid, glas, speglar, samt polymera eller cementbaserade bindemedel. Allt detta ger kvarts ett vackert naturligt utseende med väldigt framhävda kännetecken.

KVARTS – ETT VAL FÖR DE SOM ENDAST VILL HA DET BESTA

 

Kvarts är en konstgjord produkt och kan vara väldigt attraktiv. Tillverkningsprocessen möjliggör ett mycket bredare val av nyanser än vad naturstenar som granit eller marmor har. Det slutliga resultatet är en konstgjord sten som har ett rikt och lyxigt utseende. Ytbehandlingen har en djup textur som inte kan uppnås med material som Corian.

Kvarts håller lika bra som betong och granit men har en rätt så mycket högre beständighet, så att den inte spricker och repas lika lätt. Den har inte samma hårdhetskänsla som vissa inte tycker om. Precis som andra material för bänkskivor, är kvarts oporös vilket gör den mycket fläckbeständigare än granit och marmor. Den tål juice, olja, vin, tomat, kaffe och andra fläckkällor i köket.  Vad gäller renlighet, innebär den oporösa strukturen att bakterier och virusar inte kan fästas och växa på den. 

Du kan alltid vara säker på att din bänkskiva av kvarts levereras till dig absolut ren och det är en stor fördel för både kök och badrum!

Noble Carrara kvarts bänkskiva från Caesarstone Calacatta Nuvo kvarts

BÄNKSKIVOR AV KVARTS – FÖR- OCH NACKDELAR DU BÖR VETA!

Kvarts har många goda egenskaper och det är tack vare detta som många väljer kvarts för sina hem: 

 • En av huvudfördelarna av bänkskivor av kvarts är att de är oerhört beständiga. 
 • Bänkskivor av kvarts behöver aldrig ytbehandlas till skillnad från granit, marmor och många andra ytor som behöver regelbunden underhållning.  
 • Bänkskivor av kvarts tar inte upp vätskor vilket hjälper att undvika fläckar och bildning av bakterier. 
 • Husägare och designers vänder sig också till kvarts för dess många olika och vackra mönster, nyanser och texturer. Kvarts finns tillgänglig i naturliga färger som vit, svart och brun såväl som andra färger som guldig eller blå. 
 • Nyanser och mönstren på kvarts är alltid stabila – naturstenar är olika från stenplatta till stenplatta, däremot har kvarts ett enhetligt utseende vilket innebär för projekt, där mer än en platta används, att det är lättare att matcha bänkskivorna.

Även om fördelarna överväger nackdelarna, finns det vissa saker man bör tänka på:

 • Bänkskivor av kvarts är beständiga mot repor, men på grund av dess hårdhet kan de skada knivar som används direkt på ytan.
 • Precis som alla naturliga bänkskivor, kan kvarts skadas av plötsliga temperaturomväxlingar. Man bör använda grytunderlägg för att skydda bänkskivan av kvarts från heta föremål.
 • Även om bänkskivor i kvarts inte är godkända för utomhusbruk, kan kvarts användas i utekök om den är skyddad från ständig kontakt med regn, snö och sol.
 • Kvarts har de positiva egenskaperna som finns hos naturstenar som marmor och granit, samtidigt som den avlägsnar de negativa aspekterna genom att den är beständig mot vatten, fläckar och repor. Detta innebär att extraarbetet som görs för att ge kvartsen dessa egenskaper höjer även priset jämfört med naturstenar.

JÄMFÖRT MED GRANIT OCH MARMOR: 

 

Granit är den vanligaste materialen för bänkskivor och är den främsta alternativen till kvarts. Precis som kvarts är granit väldigt beständig. Granit är en natursten som bryts i dess naturliga form och sedan poleras för att användas i hem. Man bör underhålla granit efter varje användning för att undvika fläckar.  För att rengöra granit, använder man varmt vatten och tvål för att behålla glansen.

Ett så pass hårt material är svårt att repa och är väldigt beständigt mot temperaturomväxlingar. Eftersom det är en natursten, har inte granit så många färgalternativ och varje platta är unik – därför måste kök planeras runt den valda plattan. Med det sagt, är det inte alltid så lätt att planera ett kök runt en bänkskiva i granit.

När man jämför kvarts med marmor är den största skillnaden beständigheten mot förhållanden som fläckar, repor och vätskor. Marmor repas och blir fläckig väldigt lätt, medan bänkskivor av kvarts är mycket beständiga mot repor och fläckar. Bänkskivor av marmor behöver underhållas regelbundet samtidigt som bänkskivor av kvarts behöver aldrig lackeras eller poleras. Till skillnad från marmor tar inte kvarts upp vätskor, vilket ger en beständighet mot skadliga bakterier och fläckar. Dessutom kan sur mat som citron skada ytan på bänkskivor av marmor, vilket aldrig är ett problem för kvarts.

HUR BEHÅLLER MAN KVARTS REN OCH VACKER?

 

Även om kvarts är mycket hård och svår att skada, finns det vissa saker du kan ta hänsyn till och göra (eller inte göra) regelbundet för att din bänkskiva ska se ut som ny under en lång tid:

 1. För att rengöra kvarts, använd en våt trasa och en mild tvål, se till att tvålen inte innehåller några starka kemikalier som tex blekmedel.
 2. Även om bänkskivor av kvarts är beständiga mot fläckar, betyder det inte att de är fläckfasta. Torka bort vätskor så fort som möjligt. Kvarts är beständig mot fläckar under en viss kort tid, men alla färgade vätskor bör torkas bort omedelbart.
 3. Om bänkskivan har en stark eller torkad fläck, kan du använda glasrengöringsmedel. För djup rengöring, spreja på rengöringsmedlet, låt stå i maximalt 10 minuter och torka sedan bort det.
 4. För saker som är svårare att ta bort som tex fett, tuggummi eller färg kan man använda en plastkniv eller ett rakblad för att skrapa bort dem. För rengöring av fett kan du använda ett avfettningsmedel och sedan skölja bort det genast.
 5. För att undvika värmeskador på bänkskivan, använd grytunderlägg för grytor och pannor. Kvarts kan motstå måttligt höga temperaturer under en kort tid utan skador, men den kan skadas av snabba temperaturomväxlingar. Även känt som ”temperaturchock”.
 6. När du skär saker, använd en skärbräda för att undvika skador på kniven och bänkskivan.
 7. Använd inte mycket sura rengöringsmedel på bänkskivan, som tex nagellackborttagare, ugnsrengörare, blekmedel, avloppsmedel eller terpentin.
 8. Utsätt inte bänkskivan för högt tryck eller krafter, som kan uppstå tex genom att tappa en tung panna – bänkskivan av kvarts kan flisas eller spricka.

SAMMANFATTNING

 

Att renovera köket, badrummet eller hela hemmet kräver mycket tid och tålamod. Att välja rätt sten är en mycket viktig process, så vi hoppas att det här inlägget hjälpte dig att få en klarare uppfattning om kvarts, dess historia, fördelar och nackdelar, samt hur man tar hand om den och om det är en rätt sten för ditt hem. Andrews Granite har ett brett sortiment av kvarts av fyra olika välrenommerade tillverkare:  Technistone, Caesarstone, Silestone och Quartzforms. 

Ta en titt på deras kvartssortiment genom att klicka på länken:

Produktkatalog