Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

HISTORIA

 

Marmor är en av de äldsta och vackraste stenarna som finns på bänkskivomarknaden. Den bildas när kalksten utsätts för extremt tryck under en lång tid. 

Marmors popularitet har sitt ursprung i Antika Rom och Grekland där vit och benfärgad marmor användes för att bygga olika saker – från handhållna skulpturer till enorma kolonner.

Ordet marmor har sitt ursprung i forngrekiskan och betyder ”skinande sten”.  Den hade en bred användning bland Greklands och Roms arkitekter och skulptörer.

Marmor används som ett material för bygge och skulpturer, eftersom efter brytning är den tämligen lätthuggd och beständig mot krossning.  Med tiden blir den hårdare och beständigare.  Marmor har också en unik ljusreflekterande egenskap, som ger skulpturer en hudliknande glans och ett livligt utseende.

Nuförtiden bryts marmor runt hela världen med största tillverkare i Kina, Italien, Spanien och Indien.  Den finns i ett brett utbud av nyanser – de vanligaste är kritvit, rosa, blå, grå, grön och till och med svart.

Den mest kända marmorn som används för bänkskivor i de nordiska länderna är utan tvekan Carrara-marmorn, som kommer från bergsområdet Carrara i Italien.

VAR PASSAR MARMORN BÄST OCH VAD BÖR MAN RÄKNA MED?

 

Många inredningsarkitekter runt om i världen rekommenderar husägare att begränsa användningen av marmor till områden där det inte uppkommer mycket direkt kontakt med stenen.

Verkligheten är att du kan använda marmor både i kök och badrum, så länge du är beredd att ägna lite mer tid åt att ta hand om den. Det andra man bör tänka på är att naturstenar är känsliga mot allt du gör – det betyder att dess utseende förändras över tiden, men det är just det som många anser vara en del av marmorns skönhet.

Skönheten som klassisk marmor ger med sina fantastiska ådringar gör den till ett perfekt komplimang i badrum och kök som en bänkskiva eller köksö.  Har du en bänkskiva av marmor, kompletterar du hela köket ytterligare om din köksvägg är av samma sten. Eftersom stora köksöar är trendiga just nu, finns det inget bättre sätt att pryda köksön än genom att använda någon vacker marmorsort för dess bänkskiva. 

Eftersom marmor är en mjukare sten, är den mer utsatt för fläckar och påverkas lättare av UV-strålning. Det rekommenderas starkt att inte använda den utomhus, eftersom att marmorn kommer snabbt förlora sitt vackra utseende.

Carrara C marmor i nya köket Emperador Dark marmor köksö och bänkskiva Carrara marmor i badrum

VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT BEHÅLLA MARMORN FIN?

 

När du aktivt och dagligen använder en bänkskiva av marmor, bör du ta hänsyn till vissa saker:

  • Stänk av sur mat och drycker som tomater, frukter i citrussläktet, läsk, kaffe, vin, fruktjuice och till och med ättika kommer skada marmorn. När du använder en bänkskiva i marmor för matlagning måste du torka upp alla spill omedelbart. En bra idé är att lägga ett skyddslager, till exempel silikon eller plast när du arbetar på en bänkskiva av marmor. Alternativt kan du använda en stor skärbräda för matlagning.
  • Marmor är beständig mot varma grytor och pannor, dock bör man alltid skydda den med ett grytunderlägg. Använd tabletter och glasunderlägg under tallrikar och glas när du serverar på bänkskivan av marmor. Rengör bänkskivan direkt efter varje måltid innan du fortsätter med annat.

Oavsett hur försiktig du är med marmorbänkskivan är det bra att veta hur man rengör den ordentligt:

  • Damma av åtminstone en gång om veckan med en mjuk mikrofiberduk. För våtrengöring, använd en våt trasa och ett speciellt pH-neutralt tvättmedel för din sten. Vi kan förse dig med det speciella rengöringsmedlet avsett för din sten mot en liten extrakostnad. 
  • Det är mycket vanligt att använda en mild tvål och vatten. Häll detta i en sprayflaska och spreja bänkskivan. Torka av och gnugga försiktigt med en våt trasa. Skölj trasan och torka av tills skummet är borta. Du kan sedan torka bänkskivan med en mjuk trasa.
  • Förutom att följa rengöringstekniken, finns det också en regelbunden underhållningsprocess som vi starkt rekommenderar att följa.
  • Detta innebär att man använder ett speciellt impregneringsmedel för att impregnera bänkskivorna. Det första tecknet på att din marmorbänkskiva behöver impregneras är när vattnet inte bindas när det hamnar på ytan. 
  • Impregnering förebygger fläckar och skador och ser till att din  bänkskiva av marmor behåller sitt vackra utseende. Med normal användning bör impregneringsmedlet räcka i ett år innan man bör lägga det på nytt.

I det långa loppet, kom ihåg: I Italien, där den mest kända Carrara-marmorn kommer ifrån, skulle absolut ingen titta på en natursten och tänka ”åh nej, det finns en fläck från mina gästers förra besök och nu är stenen förstörd!”. På en natursten ger några fläckar och etsning ytterligare skönhet till stenen!

DE TRE MEST POPULÄRA MARMORSORTEN I VÅRT SORTIMENT

 

Även om urvalet av marmorstenar för bänkskivor är relativt stort, har vi valt ut en lista av stenar som vi vet är vanligast – dessa tre mycket olika marmorstenarna är mest eftertraktade av våra kunder.

Carrara C marmor stenskivor

Carrara-marmorn är en vit eller blå-grå marmorsort som bryts i staden Carrara, i den nordligaste punkten av Toscana. Den har använts sen Antika Rom där den kallades ”Luni marble”. Förutom faktumet att många kända monument och byggnader är gjorda av Carrara-marmorn, är den också tveklöst kundernas favorit i Sverige sedan början av 2000-talet när trenden gick av stapeln. 

Och det är lätt att förstå varför! Carrara är tidlös, elegant och passar ihop med ett flertal färger. Lägger man till det skäliga priset, får man ett bra val om man är ute efter ett klassiskt och elegant utseende.

Bänkskivor av Carrara C marmor passar både till ljusa och mörka köks- och badrumsmöbler. Carrara C är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad.

Ljus marmor är ett oerhört vackert naturligt stenslag som trots att den inte är rep- eller fläckbeständig, är fortfarande ett väldigt populärt val för kök och badrum.  Om fläckar uppstår bör de torkas av marmorn omedelbart. 

Nero Marquina marmor stenskivor

Nero Marquina är en svart marmorsort av hög kvalité som bryts i Markina-området i Baskien i norra Spanien. Det är en av de viktigaste marmorsorter från Spanien och den har en väldigt märkbar svart grundnyans med väldigt kraftiga vita ådringar. En bild som påminner en stjärnig himmel på natten skapas genom samspelet av den svarta bakgrunden och de vita ådringarna. Detta ger en elegans som ingen annan marmorsort kan tävlas med. 

Nero Marquina är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad.

Mörkare marmorsorter är extremt vackra naturliga stenslag, men de är mindre lämpliga för kök där användningsintensiteten är hög. De är stenar som är känsliga för fläckar och repor och är snarare en vacker dekoration än en praktiskt funktionell yta.

Verde Guatemala marmor stenskivor

Verde Guatemala är en fantastisk blå-grön marmor från Indien som är full av mörka, nästan svarta, linjer.  Den härliga marmorsorten ur Andrews Granites sortiment passar alla slags utrymmen och för samtidigt tankarna till en grön regnskog och ett blå-grönt hav. Verde Guatemala är tillgänglig i tjockleken 20mm och 30mm, samt polerad.

Våra andra marmorstenar kan du se genom att klicka på följande länk: 

Produktkatalog