Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

MATT ELLER POLERAD BÄNKSKIVA: VILKEN PASSAR DIG BÄST?

Det är många saker som ska bestämmas när man väljer en bänkskiva för köket. Först kommer materialet och nyansen och sedan kantform, utformningen och ytbehandlingen. De flesta stenar förknippas med en polerad yta som har ett reflekterande sken och känns släta och glasiga. Det andra valet som vi berättar om i inlägget är matta ytor.

Vilka fördelar har polerade ytor?

Viscount White granit, tillgänglig med polerad eller matt yta

En polerad ytbehandling skapas genom att slipa ytan på materialet genom att använda finkornigt slippapper som ger ett naturligt sken som resultat. Detta gör bänkskivan reflekterande och ger ett glänsande utseende.

Polerade ytor är fantastiska av många orsaker. Ljusreflekterande ytor utvidgar små utrymmen genom att förstärka belysningen. Dessutom har de en elegant estetik som passar i många formella och traditionella hem och utrymmen.

Dessutom är polerade ytor bättre på att dölja saker som smulor eller krossade kaffebönor eftersom ljuset reflekteras även vid områden runt om smulorna.

Även med alla dess fördelar, har polerade ytor vissa nackdelar som man bör ta hänsyn till. För att behålla dem glänsande, är de något mer underhållskrävande. Dessutom kommer dess reflekterande egenskaper göra dem till huvudpunkten i rummet. Om du vill poängtera något annat i rummet, är det bäst att föredra en mer tillbakadragen ytbehandling.

Hur än vanligt förekommande polerade ytor är, finns det människor som föredrar en ytbehandling som inte reflekterar ljus. Det brukar kallas för matta ytor, men kan även vara benämnt slipade, högslipade eller texturerade ytor.

Vad är matta ytors särdrag?

Cloudburst Concrete från Caesarstone, tillgänglig med matt yta

Matt är inte en textur utan det kan närmare beskrivas som en avsaknad av sken. För vissa material är matt en ytbehandling som en slät yta får före den genomgår sin sista slipningskur för att bli polerad.

Detta innebär att i det sista tillverkningsstadiet ersätts poleringen av en process som ger bänkskivan ett fint permanent glänslöst utseende.

Matta ytors största fördel är att till skillnad från polerade ytor kan man undvika allt för mycket reflekterat ljus i fall man har ett mycket belyst kök (taklampor, arbetsbelysning, naturligt ljus). En matt ytbehandling minskar kraftigt de ljusreflekterande egenskaperna av bänkskivan. Beroende på stenens nyans, kan en annan fördel av en matt ytbehandling ligga i att den är bättre på att dölja fingeravtryck. Det är särskilt märkbart på ljusare stenar.

Det är viktigt att tänka på att när du väljer en matt ytbehandling för din sten och tar bort de reflekterande egenskaperna, betyder det inte att din sten är mera beständig eller lättare att underhålla. Det är samma underhållningsrekommendationer som gäller för din sten, oavsett om du har en polerad eller en slipad yta.

Mörk granit passar bättre i en polerad form än ljus granit medan polerade ytor är alltid i mode 

 

Det är ingen tvekan att all granit ser bra ut med en polerad yta. Men när det gäller en matt ytbehandling är det viktigt att förstå att naturstenar som granit och marmor sandblästras i tillverkningsprocessen för att uppnå en matt ytbehandling.

Medan granit är mycket beständig mot sandblästring, blir vissa granitnyanser blekare än dess polerade version. En allmän tumregel är att mörk granit ser bättre ut med en matt ytbehandling än ljus granit.

Sandblästringen utförs för en liten extraavgift som beror på ditt köks storlek.

I det stora hela kan man säga att prissättningen på en natursten med en matt yta ligger på runt 1200 SEK (inklusive MOMS) per 1 kvadratmeter av sten.

Marmor kan se fördelaktigare ut med en matt yta

Den andra naturstenen, marmor, kan se fördelaktigare ut genom att utföras i en matt yta. Matta ytor har en grövre textur vilket innebär att skador som repor och etsningar inte är lika synliga som på en polerad yta.

Det gör matta marmorstenar utmärkta för kök och andra utrymmen där användningsintensiteten är hög och där ytan kan bli våt och hal.

Matt marmor passar utmärkt för utrymmen där du inte vill poängtera stenen. Den passar utmärkt till naturliga miljöer och skapar en varm och neutral bakgrund för andra dekorativa element.

Polerad marmor ligger i andra ändan av spektrumet. Den är ideell för lyxiga utrymmen och ser väldigt dyrbar ut. Den har ett sken och är en mycket fin komplettering till andra lyxiga element och pampig belysning.

Vissa kvartssorter finns tillgängliga både som matta och polerade eller enbart matta eller polerade

Excava 20mm, tillgänglig med matt yta

Vårt breda utbud av kvartsstenar av tillverkare som Caesarstone och Technistone finns tillgängliga i många storleks- och ytbehandlingsvariationer.

Kvartsstenar behåller sin oerhörda beständighet och låga underhållskrav oavsett om de är i en matt eller polerad yta. Den enda skillnaden är hur de reflekterar ljus, vilket förklarades i avsnitten ovan.

Vi rekommenderar kvarts för kunder som är ute efter en sten som har ett naturligt utseende men också extrafördelar som en ökad beständighet mot temperaturer, repor och andra aspekter.

Den största skillnaden från en natursten som granit eller marmor, är att kvarts inte kan få en matt yta i tillverkningsprocessen, vilket innebär att stenen finns antingen med en matt eller polerad yta eftersom ytbehandlingen ges vid tillverkningen av stenplattan.

Polerat är alltid vackert medan matt ger ett bra alternativ!

Oavsett vilken sten du väljer för din bänkskiva – granit, kvarts, marmor eller något annat, är en polerad yta alltid vacker men vi hoppas att detta blogginlägg har gett dig inspiration för att överväga en matt ytbehandling för din nästa bänkskiva.

I vår produktkatalog ser du vid beskrivningen av varje sten i vilka ytbehandlingar den ena eller den andra stenen finns tillgänglig i.

I fall du har några frågor eller vill beräkna priset för din nästa bänkskiva, tveka inte att kontakta oss!

Produktkatalog