Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

En renovering av hemmet, badrummet, terrassen eller något annat rum består av många olika detaljer, dock är slutpriset givetvis en av de viktigaste faktorerna. 

Vi har arbetat hårt för att förnya vår priskalkylator som gör att du kan enkelt beräkna ett så exakt pris som möjligt, samtidigt som du skriver in alla detaljer som är viktiga för oss.  

Vi skrev detta blogginlägg för att förklara hur kostnaden för en ny bänkskiva är uppbyggd. Man kan säga i förväg att ungefär 50% av produktens pris består av råmaterialens kostnad och de övriga 50% av hantering, uppmätning, montering och leverans. 

Därför är det omöjligt att få en överblick bara genom att se på stenslagens kvadratmeterpris.  Vi rekommenderar att jämföra olika erbjudanden av olika leverantörer, så kan du se hanteringskostnaderna på din beställning! 

Bänkskivamaterialets pris beror på dess egenskaper, ursprung och tillverkningssvårighet

Som tidigare sagt, utgör stenmaterialet ungefär hälften (50%) av bänkskivans slutliga pris.  Bland stenar i vårt sortiment ser man rätt så stora prisskillnader som beror på dess ursprung (natur- eller konststen), ursprungsland och egenskaper.  Dessutom skiljer sig stenarna från varandra i hur enkelt eller svårt det är bearbeta dem.  

Granit

När det gäller bänkskivor av granit, är genomsnittspriset på granitsorter i vårt sortiment 3700 SEK per kvadratmeter, men de dyrare kan även uppgå emot 5000 SEK.  Granitstenarnas pris påverkas mestadels av dess ursprungsland och tillgången av granitbrott i världen.  

4 stenskivor   

Marmor

Våra marmorsorters pris per kvadratmeter börjar från 2750 SEK och går upp till 6000 SEK.  Den mest populära marmorn, Carrara C, ligger på en nivå av 4200 SEK per kvadratmeter.   Väljer du marmor, bör du också tänka på att marmor behöver mera underhållning än granit och kvarts. Det är en sten som tar upp fläckar, dvs vin- och matfläckar blir enkelt kvar på ytan.  Underhåller man marmorn korrekt kan man dock bevara dess skönhet i en lång tid!

marmor och granit stenskivor

Kvarts

Vi har mer än 75 kvartssorter i vårt sortiment av fyra olika tillverkare. Tack vare detta hittar du i vårt sortiment kvartssorter med kvadratmeterpriser på 3500 SEK, men även kvartssorter vars kvadratmeterpriser överstiger 8000 SEK. Skillnaden beror på tillverkare (dvs märke) och vilka tillgångar som används för att skapa bänkskivan – det beror i sin tur på kvartsstenens färg, mönster, tjocklek osv.  Trots detta kan du med stor sannolikhet hitta en kvartssort med passande färg, mönster och tjocklek i prisklassen upp till 5000 SEK per kvadratmeter. 

Kvarts är oerhört beständig, vattenresistent och är väldigt enkel att underhålla – därför är många redo att betala något mer jämfört med naturstenar för dessa egenskaper.

kvarts stenskivor pris

Keramik

Vi har även keramik i vårt sortiment som till skillnad från kvarts är 100% naturlig men just därför är också dess tillverkningsprocess och bearbetning mycket svårare.  Keramikens prisnivå ligger kring 7000 SEK per kvadratmeter.

keramik stenskivor från Dekton

Jämför man dessa 4 olika material kan man på det hela taget säga att den dyraste är den beständigaste och lyxigaste materialen, dvs keramik, och därefter kommer den andra konststenen kvarts. Därefter kommer marmor och den billigaste materialen är granit.  Naturligtvis finns det undantag bland alla fyra stensorter och det viktigaste är ju att kunden är nöjd med slutresultatet! 

Bänkskivans tjocklek och skivans storlek har en stor påverkan på prisbilden

En viktig faktor som påverkar priset är materialets mått. Här är allt tämligen enkelt och logiskt. Desto större yta och tjockare material desto dyrare är bänkskivan.

Den andra faktorn som påverkar priset är tjockleken. I vårt sortiment hittar du stenar huvudsakligen med tjocklekar på 20mm och 30mm.  Vissa stenar går att beställa med en tjocklek på 12mm. Dock kan man säga: tjockare är dyrare! Den genomsnittliga skillnaden på våra kvadratmeterpriser mellan 30mm och 20mm stenar är ca 10%. 

Man bör välja tjockare skivor där det inte är rekommenderat att montera tunnare skivor, där man till exempel inte har något stöd under eller ytor som oftare utsätts för tyngre föremål.  Däremot passar tunnare skivor utmärkt för bakkanter! 

I vår priskalkylator har vi en separat funktion för att beräkna priser för bakkanter. Då bör man tänka på att på upp till 20cm höga bakkanter räknas priset per löpmeter, större bakkanter beräknas redan på samma sätt som skivor: kvadratmeterpris* mått.

Bänkskivamaterialens hantering – de övriga 50% av priset

Vi gav en kort överblick över hur ca 50% av priset är strukturerat och nu berättar vi hur den resterande halvan struktureras:

Vid första anblick ser bearbetning ut som en enkel och liten process som inte bör påverka priset till någon större utsträckning. Dock när man räknar ihop alla processer, kan de väsentligt påverka det slutliga priset. Under bearbetning inräknas till exempel skärning av öppningar för tvättställ, eluttag, blandare och kantbehandlingar.

Det är oerhört viktigt att behandla kanterna. Kostnaden beror på hur stor del av skivans kant syns för blotta ögat. Våra professionella uppmätare är alltid glada att ge råd om vilken sorts kantbehandling vore lämpligast vid en viss lösning. Vi har ett huvudval av 4 varianter: rakfasad, halvrund, helrund och avrundad. Den mest populära (även billigast) bland dem är rakfasad vars meterpris är 150 SEK. Därefter kommer halvrund, 300 SEK och helrund, 400 SEK per meter och den allra dyraste är avrundad vilket tar mest tid och vars meterpris är 1000 SEK. 

Kantbehandlingar

Inarbetning av öppningar i bänkskivan – huruvida de är öppningar för spis, diskho eller blandare – åsyftar till skärning av öppningar i bänkskivan.  Köksskivor av kvarts och granit skärs med en automatisk CNC-fräs. Keramiska skivor skärs med en vattenskärare. 

Spis- och tvätställsöppningar kan skäras på olika sätt och de har olika priser.  Exempelvis kan spisen monteras på två sätt – övermonterat på skivan eller planmonterad.

Under de många åren vi har varit verksamma har det visats att utan tvekan de mest populära är de övermonterade spisen. 

När det gäller tvättställ finns det ännu fler olika typer, i vårt urval har vi 4 st: övermonterad, undermonterad, underfrast , planlimmad

De vanligaste tvättställen är undermonterade. I vår kalkylator kan du dessutom direkt välja ett passande tvättställ av Franke eller Bianco, som vi levererar tillsammans med bänkskivan!

Varje skärningstyp har sitt pris som beror på svårighetsgrad och tidsåtgången. Öppningar för tvättställ varierar mellan 1400 och 2900 SEK och öppningar för spisar mellan 1000 och 2000 SEK per skärning.

Ytterligare små kostnader som tillkommer är små detaljer som antal öppningar för blandare (1 blandare = 120 SEK) samt antal eluttag (1 uttag = 200 SEK)

Den sista delen av kostnaden består av uppmätnings- och monteringstjänster, samt leverans.

Uppmätnings- och monteringstjänster kan lägga till 25-50% till priset. Vid större och dyrare bänkskivor tar de en mindre del procentuellt. 

Till skillnad från många konkurrenter, kan vi stolt påstå att vi har en väldigt transparent prissättning på uppmätnings- och monteringstjänster som även är angivna med fasta priser i priskalkylatorn! 

Vi betonar att dessa 2 etapper är oerhört viktiga: om vi själva inte mäter upp bänkskivan, kan vi inte ansvara för att dess skåp kommer passa.  Samma sak gäller även monteringen, som är en process som kräver fackliga kunskaper och vi rekommenderar att en specialist inom sitt yrke utför den.  

Stenskivan är en av de dyraste delarna i ett kök. Om en bänkskiva inte passar in i köket för någon anledning, blir det ett kostsamt fel. 

Leveranspriset beror på område, vi levererar till alla 21 län i Sverige, men det är viktigt att förstå att en stor del av kostnaden består av leveranspriset och därför kan de varieras runt om i Sverige. 

Sammanfattning

Vi skrev det blogginlägget för att ge en klar och enkel överblick över hur priser på bänkskivor av sten bildas.  Vi hoppas att det var till hjälp!

Som sammanfattning kan man använda en enkel formel:

Material + behandling + uppmätnings- och monteringstjänster + leverans = det slutliga priset på bänkskivan

Produktkatalog