Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bänkskivan är en central del av ditt kök. Det är här all action sker. Men inte bara det, bänkskivan är grunden till hela ditt köks design när du gör en renovation. Bänkskivan avgör hur användarvänligt, bekvämt och mysigt ditt kök är.

Med tanke på hur viktig den är för köksinredningen, spelar det en stor roll vilket material, ytbehandling och design du väljer för din bänkskiva.

Vi har skapat en lista av vad vi tror kommer vara de mest aktuella trenderna år 2021. Som du kanske redan misstänker, handlar det först och främst om färg och material.

 

Trend #1. Kvarts kommer förbli i spetsen bland bänkskivor

Kvarts skapades som en högkvalitativ alternativ till granit. Granit som en natursten har dominerat bänkskivomarknaden i åratal särskilt bland husägare som föredrar något beständigt, slitstarkt och iögonfallande. Men den har en nackdel – dess porösitet. Detta betyder att vätskor som vatten, vin och oljor tas upp genom ytan, varigenom fläckar bildas och en gynnsam miljö för bakterier skapas. 

Kvarts, å andra sidan, är oporös och behöver inte behandlas regelbundet. Detta betyder att kvarts är mycket beständig mot fläckar och är en av de mest hygieniska bänkskivovalen för hemägare. Dessutom är kvarts extremt hård, vilket gör den väldigt slitstark och där ser man varför kvarts kommer förbli ett förstahandsval för bänkskivor bland många hemägare.

Kvarts finns nuförtiden tillgänglig i många nyanser, mönster och ytbehandlingar som härmar utseendet av naturstenar. Vårt mål för 2021 är att fortsätta vårt aktiva samarbete med våra kvartstillverkare för att tillhandahålla det bredaste sortimentet av kvartssorter så att du hittar just den stenen du är ute efter.

Vi är säkra på att kvartstillverkare kommer fortsätta att överraska oss med nya produktionsinnovationer för att kvarts ska förbli kungen av bänkskivor. Inte bara i år, utan under en längre tidsperiod.

 

Trend #2.  Slipad eller polerad

Slipade och borstade ytor är det vanligaste alternativet till polerade ytor och det kan tillämpas till många olika material som granit, marmor och kvarts.  Även om en polerad yta är fortfarande det mest populära valet, har det andra två sina fördelar.

En slipad yta är en matt yta utan något sken.  Utseendet överlag kommer variera beroende på stensort, men den bör ha en svag glans och en slät yta.  Slipade ytor passar bra med marmor, eftersom utan skenet syns inte reporna och bristerna lika mycket.

Borstade ytor är en nyare ytbehandling som har blivit allt mer populär under de senaste åren.  Den har ett svagt sken, är mindre glansiga än polerade skivor och känns annorlunda med händerna.  En borstad yta behåller stenens ursprungliga nyans och ger den därigenom ett komplexare utseende än slipade skivor. Dessutom döljer den fingeravtryck och vattenfläckar, vilket tilltalar många.

Dessa två ytbehandlingar finns tillgängliga för en stor del av våra stenar. Huruvida det är kvarts, granit eller marmor, tveka inte att kontakta oss om dina specifika önskemål!

 

Trend #3. Bänkskivor med karaktär – ådringar och mönster ger din bänkskiva karaktär

Hemägare vill tillföra lite mer karaktär till sina bänkskivor. Som tur, finns det tekniska lösningar för det. Nuförtiden finns bänkskivor tillgängliga i många olika mönster, till skillnad från stilarna som har rått förr.  Säg farväl till de enhetliga bänkskivorna av det förflutna och hej till realistiska ådringar av samtiden.

Material som kvarts designas för att påminna skivor av naturstenar som granit och marmor. Detta innebär att man skapar ådringar i intressanta mönster som virvlas in i bänkskivan. Det konstnärliga särdraget ger verkligen en wow effekt i ditt kök.  Vill du ha något ännu mer realistiskt; då behöver du inte en polerad skiva – slipade och borstade skivor har beständigheten som krävs för kök men ser helt annorlunda ut i rummet.

Genom varierande ytbehandlingar får du en intressant kombination med andra köksdetaljer som golv, väggar, skåp och stänkskydd. Den ger dessutom en twist vid matlagning genom en elegant visuell bakgrund när du vistas i köket.

 

Trend #4. Modig och dramatisk

Modiga och dramatiska bänkskivor, särskilt mörka bänkskivor kan se mycket gotiska ut i vissa fall medan de är mycket harmoniska i andra miljöer.

Vill du göra ett djärvt designuttalande vid renovationen, så är bänkskivor med modiga nyanser en bra lösning. Den stilen är inte endast för moderna inredningar (givetvis ser svarta stenar väldigt komplexa och eleganta ut, särskilt när de kombineras med kritvita skåp). Modiga och dramatiska nyanser funkar väl även i traditionella kök; svart marmor eller granit betonar lantliga trähyllor eller ett färgglatt stänkskydd i kakel. Å andra sidan, kan mörka skivor, både matt och glansiga, poängtera dina tallrikar, bestick, blommor och linnen.

 

Trend #5. Öppna hyllor som det finaste sättet att förvara saker år 2021.

Öppna hyllor ser fantastiska ut och gör hela köket till en utställning. Det ger en särskild effekt om du har utvalda tallrikar, skålar och stekpannor, möjligtvis i en bestämd tema eller färg. Det är också utmärkt om du har gäster som kan se var allt ligger. Öppna skåp ser utmärkta ut i traditionella kök. Vi älskar hur det fyller rum med färger och skapar en mångfaldig inredning. Vi tror att det kommer vara ett populärt sätt att förvara saker år 2021.

 

Trender ger inspiration men först och främst är det viktigt att veta hur du verkligen vill ha det i ditt hem

Vi hoppas att detta blogginlägg har gett dig ett par idéer som du kan tillämpa när du planerar ett nytt kök eller om du renoverar ditt befintliga kök.

Har du frågor, tveka inte att kontakta oss så besvarar vi dem eller hjälper dig att fatta ett beslut som är bäst för ditt hem.

Är du säker på vilken sten du vill ha, kan du använda vår priskalkylator för att få ett priserbjudande för dina specifika krav.

Produktkatalog