Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

VILKA MATERIAL ÄR BÄST FÖR ETT ELDSTADSPLAN AV STEN?

Det finns många ställen i ett hem förutom bänkskivan i köket och badrummet där man kan exponera naturstenar. Ett ställe som är föremål för många nya och kreativa idéer är eldstadsplanet runt kaminen.

Materialet som du väljer för det kan göra det till en dominant designelement, göra utrymmet mer intressant samt reflektera din personliga stil. Eldstadsplanet kan vara en mittpunkt i utrymmet eller en tillbakadragen och elegant designelement som passar ihop med den övriga inredningen. Det finns oändliga möjligheter!

När du väljer mellan kvarts, granit eller marmor för att lägga dem runt kaminen är det viktigt att ha i åtanke att varje sten har sina för- och nackdelar.

Granit

Granit är en natursten som inte kräver mycket underhåll och är dessutom mycket beständig mot vatten, milda repor och en stadig användning. Det är ett utmärkt val för eldstadsplan eftersom den är lätt att rengöra och tål höga temperaturer.

Granit är en magmatisk bergart som har bildats när magman under jordskorpan svalnar och stelnar. Eftersom granit bildas vid mycket höga temperaturer, utvecklar den en beständighet mot dem – man kan till och med placera en varm panna på ytan och den kommer inte skada graniten. Den omgivande värmen som kommer från en kamin kommer inte skada stenen även under längre tidsperioder.

Som hemägare kan man också njuta av faktumet att granit inte blir fläckig av sot och aska som kommer från bränt trä. Tack vare sin bakteriefrämjande struktur räcker det med endast tvålvatten och en trasa för rengöring från smuts och damm.

Marmor

Marmor är ett klassiskt val som ger en smakfull och elegant inredning som kan tillpassas till nästan varje designstil. Vertikal användning av marmor runt kaminer och eldstader är ett perfekt sätt att exponera marmorns prakt utan risker eftersom kaminer har inte en hög användningsintensitet och den omgivande värmen kommer inte skada stenen. 

Marmor är en metamorf bergart som skapas när kalksten utsätts för ett enormt tryck och värme under en mycket lång tid. Marmor är en bra lösning för hem med gaskaminer där det inte finns någon risk för sot och smuts som kan samlas upp på ytan. Vit och grå marmor är oerhört populär för kaminer eftersom dess neutrala nyans passar till nästan alla interiörer. 

Den mest kända marmorn är den italienska marmorsorten Carrara som har varit Skandinaviens favorit i många decennier. Det är en verkligen lyxig och tidlös stensort som kan pryda ditt hem med dess täta ådringar och gråa och silvriga nyanser.

Eftersom marmor är en natursten innebär det att varje stenplatta är unik och ingen kommer ha ett likadant eldstadsplan eller bänkskiva som dig.

Kvarts

Kvarts kan modernisera ditt gammalmodiga vardagsrum och göra det till en elegant och sofistikerad plats oberoende på vilken stil du har hemma, eftersom kvarts har ett enormt urval och är tillgänglig i nästan vilken färg som helst. I vårt sortiment hittar du mer än 70 olika kvartssorter av 4 olika tillverkare som Caesarstone, Technistone, Silestone och Quartzforms.

Detta innebär att du kan lägga golvet runt kaminen i vilken färg du än önskar för att det ska matcha ihop med resten av ditt hem.

Eftersom kvarts brukar vanligtvis tillverkas av cirka 93% kvarts och 7% harts är det en otroligt hållbar sten som är beständig mot sprickor, fläckar, skarvning, bränning eller slag. Detta innebär att kvarts är inte bara beständig mot hetta, utan även dess mönster och design kommer förbli oförändrade.

En annan fördel av kvarts är att det är en konstgjord sten som inte behöver behandlas regelbundet och är därigenom ännu lättare att underhålla. För att behålla ditt eldstadsplan som ny undvik att använda starka lösningar och kemikalier som kan skada ytan. Istället kan du använda milt tvål och varmt vatten för att rengöra utan. Dessutom bör du undvika att använda färgämnen och märkpennor för att ytan inte ska missfärgas.

Välj en sten som passar dig bäst

I det hela taget, är det viktigt att förstå vilken sten passar dig bäst, dvs är inom din budget, matchar din inredning och har egenskaper som du förväntar dig. Om du har tvekan vid val av sten är det bara att kontakta oss så får du hjälp av en av våra medarbetare.

Dessutom tar vi alltid med oss stenprover vid uppmätning hemma hos dig så att du kan se hur stenarna ser ut i verkligheten.

Produktkatalog