Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

 

Utekök är en fantastisk bonus för varje hem. Oavsett om du brukar bjuda in många gäster eller om du helt enkelt föredrar att tillbringa tiden utomhus och njuta av alla årstider, är ett utekök inte endast en utvidgning av din familjs vardagsyta utan ökar även ditt hems värde. Dessutom är det mycket lättare och nyttigare att laga mat utomhus.

När man bygger ett utekök, är vissa saker en självklarhet, som till exempel en grill av rostfritt stål, en eldstad av sten och fina utemöbler i teak. Genom att använda naturliga material som sten, tillför man en känsla av mysighet till uteköket. Dessutom är sådana material miljövänliga, vilket är alltid en viktig aspekt.

En annan sak att ha i åtanke är bänkskivoytan. Det krävs något som är tillräckligt stort för att du ska kunna laga på det och servera maträtter samtidigt som allt ska hålla mot tufft väder och temperaturomväxlingar. Och därför är just naturstenar det förstahandsvalet för hemägare med utekök.

I detta blogginlägg berättar vi om varför vi anser att granit är den bästa naturstenen för ditt utekök.

Vad gör granit till ett perfekt material för ditt utekök?

Granit är nog det bästa materialet som hemägare kan använda för bänkskivor i sina utekök. Stenen är så pass beständig att den lätt tål varma somrar, regniga vår och höstar så väl som kalla vintrar i Sverige. Granit är mycket uppskattat av hemägare eftersom den finns tillgänglig i massor med nyanser och texturer som man kan välja mellan. Vilken stil du änväljer, behöver du inte oroa dig för att stenen kommer blekna under solstrålar. Solljus kan göra mörka granitsorter heta, så det är bäst att köpa en ljusare nyans i fall ditt kök inte är försett med solskydd. I fall du vill harmonisera ditt kök med naturen i omgivningen, rekommenderar vi att föredra en slipad ytbehandling istället för en polerad ytbehandling.

Underhåll av granitskivor utomhus

Din nya bänkskiva i granit kommer se fantastisk ut. Men hur behåller man den i samma kondition? Solljus och regn kommer naturligt skölja bort matfläckar men i fall ytan är porös, rekommenderas det att använda någon slags beläggning för att undvika fläckar av till exempel vin eller senap som inte är lika lätta att få bort.

Annars, vid vanlig rengöring, kan du skölja din bänkskiva i granit med en slang och sedan använda icke-slipande tvättmedel för att ta bort damm och smuts som bildas av pollen, matfläckar samt annan smuts som förekommer utomhus. Ett bra sätt att undvika smuts som bildas på bänkskivorna, är att täcka dem med ett överdrag eller tak när uteköket inte används. 

Sol, regn, hagel och snö tar ut sin rätt på bänkskivorna. Precis som andra naturstenar som slits med tiden under påverkan av yttre förhållanden, kommer en bänkskiva i granit slitas med tiden i ett utekök. Genom att täcka dem och regelbundet behandla ytan får du en mycket ökad livslängd på din skiva.

Granit sätter ribban högt när det gäller material för bänkskivor i utekök.

Hyr skyddar man en bänkskiva i granit under de varma somrarna och kalla vintrarna?

Även om granit tål temperaturomväxlingar, är det ändå inte en bra idé att lämna en skiva i ett utekök utsatt för solen. På en varm sommardag kommer ytan på bänkskivan vara het redan vid eftermiddagen. Använd ett överdrag, en parasol eller någon annan sorts skugga för att täcka en så stor del av bänkskivan som möjligt. Då blir det även mycket mysigare och bekvämare att sitta vid bänkskivan.

Under vintertid se till att skydda bänkskivan från snö och frost i fall du vill förlänga bänkskivans livslängd. Det är människor som lever i geografiska områden med fyra årstider som har mest besvär med ständig nedfrysning och uppsmältning.

Om din bänkskiva i granit har ett diskho i metall, kan temperaturspänningarna i den orsaka sprickor i stenen. I fall din bänkskiva kommer vara försedd med ett diskho av metall, kontakta vårt monteringsteam för att få goda råd om hur du skyddar din bänkskiva.

Sommaren är nästan här, är ditt utekök förberett?

Det är inte långt kvar till det varma vädret kommer i år, även i Sverige, vilket betyder att i fall du har planerat att renovera ditt utekök, är just nu den perfekta tiden för att göra det!

Vi hoppas att detta blogginlägg har gett dig inspiration och idéer eller möjligen har du frågor som du vill få besvaradeföre du beställer din nästa bänkskiva. Vår professionella medarbetare hjälper dig med alla frågor som du har.

Produktkatalog