Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

VILKEN STEN PASSAR BÄST FÖR BÄNKSKIVAN I DITT BADRUM?

När man renoverar eller bygger ett nytt badrum uppstår det ofta frågor angående vilka stenslag som är lämpligast för badrum och vilka man bör undvika.

Ett enkelt svar? Alla stenar är lämpliga för badrum om de monteras korrekt, underhålls och behandlas (vid behov) och då behåller de deras vackra utseende i en lång tid.

Huruvida det är marmor, granit eller kvarts, ser stenar oerhört vackra ut i badrum.

Även om det verkar svårt att välja rätt stensort, är det egentligen väldigt lätt när man har förstått de olika stenens egenskaper.

Detta inlägg ska göra det lättare för dig som vår kund att välja rätt material och förstå deras egenskaper.

Vilka skillnader finns det mellan de olika stensorten?

Vårt sortiment består av tre huvudsakliga sorter av sten: marmor, granit och kvarts.  Alla passar lika bra för badrum men varje sort har sina för- och nackdelar som man bör ta hänsyn till.

Marmor

Marmors skönhet och elegans har använts i många år i badrum för att skapa underbara duschområden, väggar och golv.  Vit marmor är särskild populär just nu – dess neutrala nyanser och skira linjer skapar ett jämnt och enhetligt utseende. Marmor kan vara känslig mot etsning av sura rengöringsmedel och man bör ta hänsyn till att marmor kräver mer underhåll.  Dra inte in på kvalité och underhåll: föredra marmor av hög kvalité och se till att underhålla den regelbundet.

Om man är oförsiktig och inte underhåller marmorn noggrant eller om badrummet används ofta av små barn, kan det uppstå problem med bänkskivan.

Faktum är att en marmorskiva i badrummet har inte en lika hög användningsintensitet som en bänkskiva i köket och därigenom utsätts den inte för syra vätskor lika ofta, så det är inte så mycket man bör vara orolig över.

Carrara marmor från Italien

Carrara marmor från Italien

Granit 

Granit är ett hållbart material för bänkskivor både i kök och badrum. Granit är en av de beständigaste materialen som finns tillgängliga för bänkskivor.  Tack vara sin beständighet och slitstarkhet kan den hålla i ditt badrum i åratal.

Bänkskivor av granit tål även fukt – materialet förlorar inte sitt sken efter det har utsatts för vatten.  Vatten påverkar inte en bänkskiva av granit.  Detta innebär att du kan med säkerhet använda granit i ditt badrum.

Beständigheten mot repor och fläckar som granit har är ett annat argument för att välja den för sin bänkskiva i badrummet. Det är inte lätt att repa granit.  Detta innebär att din bänkskiva inte kommer påverkas av det vardagliga slitaget.  Dessutom behöver du inte vara rädd för fläckar av nagellack, läppstift och andra vätskor som spills på din bänkskiva av granit. Din bänkskiva kommer inte täckas av fläckor.

En av den mest anmärkningsvärda egenskapen av bänkskivor av granit är dess skönhet.  Granit passar väldigt bra i såväl kök som badrum.

Jämfört med andra naturstenar som marmor, kräver granit mycket mindre underhåll eftersom den behöver behandlas endast en gång per år eller möjligen även mer sällan.

Nero Assoluto bänkskiva och mörk badrumskåp

Nero Assoluto bänkskiva och mörk badrumskåp

Kvarts 

Även om badrum inte är utsatta för samma användningsintensitet som kök, bör bänkskivan ända vara tålig.  Det är alltid fuktigt i ett badrum. Det kommer stänka vatten på bänkskivan från fatet och kranen, medan fukten från bad och dusch kommer fylla rummet.

Genom att använda ett oporöst material som kvarts behöver man inte oroa sig för att behandla materialet för att göra det fukttät.  Och medan saker som smink, tandkräm och hårvårdsprodukter kan skada bänkskivor av sten och värmet från locktång kan lämna brännskador på en bänkskiva av natursten, påverkas inte kvarts av dessa faktorer.

Dessutom finns kvarts tillgänglig i många olika färger och med många olika mönster. Kvarts passar utmärkt för dom som tycker om marmors naturliga utseende men som samtidigt inte vill ägna sin tid åt regelbundet underhåll. Om du tycker mer om utseendet av granit, betong eller kanske ljusare bänkskivor, så finns kvarts tillgänglig i nyanser som motsvarar dessa texturer.

Starlight Black kvarts bänkskiva från Technistone

Starlight Black kvarts bänkskiva från Technistone

Man bör tänka på hur badrummet används vardagligen

Badrumsdesign har ändrats mycket under de senaste 20 åren.  Förr i tiden var badrummet ett litet rum som skulle vara rent funktionellt, nuförtiden är badrum mycket större och har flera funktioner.

Numera använder man badrum inte bara för att förbereda sig inför en ny dag, utan även för att koppla av i slutet av dagen. Detta innebär att allt som ett badrum förses med bör ha flera användningsmöjligheter.  Materialen bör vara lättunderhållna, fungera som det förväntas, förbättra användarupplevelsen och förutom allt detta bör detta vara visuellt iögonfallande.

Vi har fördelat badrummen till två olika typer som vi har lyckats att kategorisera under åren som vi har varit verksamma i Sverige:

Familjebadrummet

Konststenar, i synnerhet kvarts, är mycket populära för familjebadrummar och inte utan anledning.  Praktiska, fina, till ett skäligt pris och lätta att underhålla – kvarts har mycket att bjuda på.  Lägg till dessutom det breda urvalet av nyanser från kritvita, delikat beiga och skira gråa till intensiva huvudfärger och trendiga juvelfärger som är här för att stanna.

Ljus kvarts i badrum

Crystal Polar White från Technistone

Den lyxiga stilla vrån

Ett klassiskt badrum med marmor som man kan tänka sig tillhöra en skådespelare från Hollywoods gyllene tider, ett rum med inspiration från naturen där man kan koppla av och njuta av ett hemmaspa – hur än du definierar lyx, är sten förmodligen en viktig del av det. För sådana badrum är det viktigt att man väljer material som bidrar till stämningen, och väggar av sten är ett perfekt val eftersom de är inte bara praktiska tack vare sin fukttäthet men även mycket fina och prydar till rummet.  Marmor-badrum är den absoluta lyxen, och granit med rustikalsik kalksten kommer på plats nummer två med sitt naturnära utseende.

Nero Marquina i Badrum

Nero Marquina i badrum

Att välja rätt sten för ditt badrum är enklare än vad du tror

Vi hoppas att detta inlägg har gett dig en bra överblick över hur man väljer rätt sten för sitt badrum. 

Har du frågor är du mycket välkommen att kontakta oss. 

Om detta har underlättat ditt val och du vill få ett priserbjudande inom kort, klicka länken nedan!

Produktkatalog